Opasno / Dječije autosjedalice sadrže alarmantne količine bakterija i fekalija

07. 10. 2019. u 19:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dječije autosjedalice sadrže alarmantne količine bakterija jer ih većina roditelja ne čisti uopće ili jednom do dva put godišnje. Radi toga su djeca izloženija infekcijama uha, meningitisu...

Kako bi otkrili koliko bakterija ima u našim vozilima istraživači su pregledavali unutrašnjost automobila. Otkrili su da dječije autosjedalice sadrže bakterije - i puno izmeta, i to tri puta iznad zdrave količine zbog čega su djeca podložnija bolestima. Studiju je provela britanska kompanija za iznajmljivanje vozila Leasing Options.

Gotovo polovina roditelja (44 posto) čisti autosjedalice dva puta godišnje, dok jedan od deset roditelja opere autosjedalicu jednom godišnje. Čak 16 posto je nikad ne čisti.

Zaraženi' su volan, ručna kočnica i radio. U autima je granica detekcije bakterija bila 10 od 20, što je normalna količina. No, prilikom provjere dječijih autosjedalica granica detekcije je skočila na nevjerojatnih 3000, a najviše bakterija je bilo fekalnog streptokoka. Ta bakterija može uzrokovati infekcije uha, bakterijski meningitis i bakterijsku pneumoniju.

Otkriveno je da su mlađi mame i tate temeljitiji u čišćenju vozila. Trećina u dobi između 18 i 24 godine je prala autosjedalicu jednom sedmično, u usporedbi s jednim od pet roditelja u dobi od 24 do 44 godine, piše The Sun

Kako pravilno očistiti dječju sjedalicu?

1. Izvadite sjedalicu iz automobila

Pratite upute proizvođača kako biste je izvadili kako treba. Obično su na sjedalici nalijepljene sličice s uputama za instalaciju i vezanje.

2. Obrišite i usisajte autosjedalicu.

3. Skinite navlaku.

Pri ovom koraku je važno da pratite upute proizvođača o pranju tkanine. Većina njih se može skinuti i oprati u mašini za veš na 30 stepeni. Pamučne navlake se mogu prati i na 60, a sintetičke do 40 stepeni.

4. Očistite bazu sjedalice

Nakon što ste jednom skinuli navlaku posisajte ostatke hrane, prašine i mrvica na sjedalici te je prebrišite vlažnom krpicom kako bi uklonili sve nečistoće. Pazite da vam se voda ne zavuče u male otvore.

5. Remenje

Ne preporučuje se prati remenje sjedalice jer može oslabjeti u pranju i pri tom ugroziti sigurnost djeteta. Njih samo prebrišite vlažnom krpicom uronjenom u sapun.

6. Osušite i vratite navlaku

Nakon što ste sve oprali i posušili, vratite navlaku na autosjedalicu. Dobro je zakačite na sva predviđena mjesta. Sada ste sigurni da ste dijete posjeli na čisto mjesto, bez bakterija. Barem za neko vrijeme, prenose 24sata.hr.

Zbog čega je autosjedalica tako važna i koje greške najčešće roditelji prave

Jedna od najvećih opasnosti za bebe je svakodnevna vožnja automobilom i upravo zato je sigurnost sjedalica za automobile jako važna. U Americi je samo u 2015. godini smrtno stradalo 663 djece u dobi do 13 godina, a čak jedno od troje nije bilo vezano. Još je šokantnije što tri od četiri autosjedalice nisu bile pravilno postavljene.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA