! / Zbog čega je autosjedalica tako važna i koje greške najčešće roditelji prave

22. 09. 2019. u 17:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedna od najvećih opasnosti za bebe je svakodnevna vožnja automobilom i upravo zato je sigurnost sjedalica za automobile jako važna.

U Americi je samo u 2015. godini smrtno stradalo 663 djece u dobi do 13 godina, a čak jedno od troje nije bilo vezano. Još je šokantnije što tri od četiri autosjedalice nisu bile pravilno postavljene.

Stručnjakinja za sigurnost Gloria Del Castillo opisuje najčešće sigurnosne pogreške koje roditelji čine prilikom postavljanja autosjedalica, prenosi The Bump.

Najvažnija stvar koju trebate napraviti prije kupovine autosjedalice je paziti da odgovara djetetovoj dobi, težini i veličini, a nakon toga obratite pozornost na ove stvari:

1. Pravilno ugradite autosjedalicu

Nema nikakve sramote u čitanju priručnika. Dobro pročitajte priručnik prije sastavljanja!

Za početak osigurajte da se sjedalica ne može pomaknuti ni na jednu stranu. Treba biti čvrsta i stabilna. Kada dijete stavite u sjedalicu, provjerite jesu li pojasevi čvrsto pritegnuti uz djetetovo tijelo.

2. Provjerite ugao, odnosno nagib autosjedalice

Autosjedalica treba biti naslonjena pod uglom od 45 stepeni. Ako nije postavljena po uputama proizvođača, to može biti jako opasno.

Mekani mišići na djetetovom vratu i leđima novorođenčeta ne mogu podupirati bebinu glavu, a ako mu glava nije naslonjena na sjedalicu, prilikom kočenja se lako može pomaknuti naprijed i prekinuti dovod zraka. Zato obavezno provjerite da je nagib 45 stepeni.

3. Nemojte kupovati korištenu autosjedalicu

Naravno da smo svi za recikliranje i ponovnu upotrebu, ali kada je riječ o ovako ozbiljnoj stvari, mnogo je sigurnije kupiti novu.

S korištenom autosjedalicom nikada ne može biti sigurni s obzirom na to da materijali od kojih je izgrađena imaju rok trajanja i nikad ne znate je li ta autosjedalica već sudjelovala u saobraćajnoj nesreći.

4. Nemojte pretjerivati s dodacima

Prekrivače, jastuke, zaštitne pojaseve ili igračke u autosjedalicu možda stavljate u dobroj namjeri, ali sve to može biti prilično opasno. Koristite samo dodatke koji su bili u pakiranju s autosjedalicom.

5. Dijete uvijek stavljajte u sjedalicu

Moguće je da vam prođe kroz glavu da idete na kratku vožnju, samo iza ugla ili vam se žuri pa ne stignete dijete postaviti u autosjedalicu. Prije svake vožnje obavezno odvojite vremena da pravilno postavite dijete u autosjedalicu. To mu može spasiti život, prenosi Index.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA