Renault pokrenuo Software Republique

0
Radiosarajevo.ba
Renault  pokrenuo Software Republique
Foto: Renault / Software Republique

Nakon nove marke Renault Mobilize, a kako bi investirao u pametnu mobilnost koja je na vratima, Renault se sada udružio i sa nekoliko tehnoloških kompanija, koje se bave elektronikom i razvojem softvera. Osnovali su Software Republique koji će raditi na sistemu punjenja baterija e-vozila, Cyber bezbjednosti i drugim aspektima mobilnosti koja je pred nama.

Baziran u Renault tehnološkom centru u Francuskoj, Sotware Republique će raditi na pojednostavljenju iskustva punjenja električnih automobila, kao i na cyber zaštiti koja postaje obavezna za nove automobile od jula 2022. godine.

Na primjeru “Plug and Charge” projekta objasnili su da će razvijati tehnologiju koja će omogućiti da se javni elektropunjači povežu, prepoznaju i započnu punjenje električnih automobila bez angažovanja vozača da se prijavi na mrežu, već će moći samo da poveže kabl sa vozilom, piše Nova.rs.

Software Republique - undefined

Foto: Renault: Software Republique

Druge prednosti obuhvataće vještačku inteligenciju, povezanost, ugrađenu tehnologiju, kao i virtuelnu “twin tehnologiju”, gdje će se performanse uređaja ili proizvoda simulirati programom.

Ostala četiri člana Sofware Republique su Atos, koji pružaju tehničke usluge, zatim softverska kompanija Dassault Systèmes, kao i proizvođač elektronike STMicroelectronics i kompanija za električne sisteme Thales, specijalizovana za vazduhoplovstvo, odbranu, transport i bezbjednost.

Boston Consulting Group procenjuje da će globalno tržište mobilnosti porasti za 60% do 2035. godine i da će vrijedeti 11.000 milijardi eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije