Nakon Rusije i Južne Koreje: Renaultov SUV coupe stiže na europska tržišta

2
Radiosarajevo.ba
Nakon Rusije i Južne Koreje: Renaultov SUV coupe stiže na europska tržišta

Nakon uspješnog debija u Rusiji i Južnoj Koreji, Renault će svoj SUV coupe od naredne godine ponuditi i europskim kupcima. Riječ je o modelu koji se u Rusiji proizvodi i prodaje pod imenom Renault Arkana, dok je južnokorejski pandan Renault Samsung XM3.

Primjerci koji će od 2021. dolaziti u Europu nosit će ime Arkana, izuzev u Adriatic regiji bivše Jugoslavije: Na našim prostorima automobil će se zvati Renault Megane Conquest. Dolazit će iz Renaultovog južnokorejskog pogona u Busanu, a opremom i sigurnosnim elementima biti prilagođen visokim standardima na našem kontinentu.

Renault Megane Conquest je SUV coupe dužine 4,57 metara, postavljen je na modularnu platformu nove generacije Alijanse Renault-Nissan. Dizajn potpisuje tim predvođen Laurensom van den Ackerom koji je napravio dopadljiv SUV nalik na umanjeni BMW X6.

renault_arkana_EU_002.jpg - undefined

Foto: Renault

U unutrašnjosti Megane Conquest nudi najveći prostor za koljena i stopala u segmentu sa 21,1 odnosno 30,5 centimetara, dok zapremina prtljažnika iznosi 513 litara (438 litara u hibridnoj E-Tech verziji).

Prilikom lansiranja na tržište, Megane Conquest će bit dostupan u verziji TCe 140 EDC s mikrohibridnom tehnologijom. Hibridna verzija E-Tech 140 uslijedit će kasnije, a u drugoj polovini 2021. godine i TCe 160 EDC mikrohibrid.

Zahvaljujući rekuperaciji energije, verzija E-Tech do 80 posto vožnje u gradskom saobraćaju može "pokriti" korištenjem električne energije. Potrošnja goriva kod potpuno hibridne varijante smanjena je do 40 posto u odnosu na klasičnu benzinsku verziju uporedivih performansi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije