Proljeće dolazi: Evo kako spremiti automobil za ovo godišnje doba

1
Radiosarajevo.ba
Proljeće dolazi: Evo kako spremiti automobil za ovo godišnje doba
Foto: Pixabay / Provjerite tekućine

Iako je službeno počelo još 20. marta, proljeće se još uvijek ne osjeća u potpunosti. 

Ipak, brzo će doći toplije vrijeme, a za vozače dolazak proljeća i toplijeg vremena znači i spremanje automobila. 

Proljeće nije kao zima da zahtijeva neke ogromne promjene, ali opet vrijedi provjeriti neke ključne stvari prije nego što počnete da vozite vašeg limenog ljubimca. 

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Evo i par savjeta kako pripremiti automobil za proljeće. 

Promijenite gume i provjerite pritisak u njima 

Od 1. aprila u našoj zemlji nisu više obavezne zimske gume te sve vozače očekuje promjena guma. Nakon pet mjeseci, opet se stavljaju ljetne gume. 

One se nisu koristile jedan duži vremenski period, pa je najpametnije da se odmah po stavljanju ljetnih guma provjeri pritisak u njima.

Niži pritisak u gumama vodi do veće potrošnje goriva, a može doći i do bušenja gume. Ako ne želite da vam se desi to, pri mijenjaju u ljetne gume provjerite pritisak. 

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Provjerite tečnosti u automobilu 

Osim goriva, naši limeni ljubimci koriste veliki broj tečnosti. Tu su tečnost za čišćenje prozora, ulje za motor i tečnost za hlađenje motora, koje vi možete provjeriti. 

Sve ove tečnosti su bitne na svoj način i trebali bi ih provjeriti prije nego što počne novo godišnje doba. 

Provjere ovih tečnosti možete uraditi vi, a ako ste za detaljniji pregled, svakako možete otići do servisa koji će vam provjeriti i ostale stvari vezane za vaš auto. 

Provjerite tekućine
Foto: Pixabay: Provjerite tekućine

Provjerite svjetla i šoferšajbu 

Tokom vožnje se može desiti veliki broj stvari na koje vi ne utičete, a mogu vam oštetiti automobil na razne načine. 

Takve stvari su i kamenčići ili drugi objekti koji vam mogu naštetiti šoferšajbi ili svjetlima, pa dok provjeravate sve drugo u vašem automobilu, pregledajte i njih. 

Velika promjena za vozače: Evo šta trebate uraditi od 1. aprila

Velika promjena za vozače: Evo šta trebate uraditi od 1. aprila

Kad budete gledali svjetla, svakako pogledajte i u kakvom stanju su vam sijalice i da li ih treba mijenjati. Ako vam pregori sijalica tokom vožnje, podložni ste kazni od 50KM, u slučaju da vas policija zaustavi. 

Provjerite kočnice

Zima je godišnje doba kiša i snijega, te generalno loših kolovoza. Automobili se puno teže zaustavljaju po ovim uslovima, i zbog toga trpe naše kočnice

Po pravilima, kočnice se mijenjaju svakih šest mjeseci, ali vi ih svakako na kraju zime provjerite. Neispravne kočnice mogu vas koštati života. 

Sol je posebno kritična za kočnice, a ima je mnogo tokom zime. Zato je najbolje automobil odvesti da se provjeri, kako ne bi bilo fatalnih posljedica. 

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Osim ovih savjeta, svakako uradite jedan generalni pregled vašeg automobila. Temeljito ga očistite od soli, očistite ventilacioni sistem i kada ste sve to uradili, spremi ste vašeg limenog ljubimca izvući na put. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije