Porasla prodaja Teslinih automobila, snižene cijene najpopularnijih modela

0
FENA
Porasla prodaja Teslinih automobila, snižene cijene najpopularnijih modela
Foto: EPA / Ilustracija

Američka auto kompanija Tesla je u prvom tromjesečju isporučila 36 posto više električnih automobila nego na početku 2022. godine nakon što je ponovo snizila cijene najpopularnijih modela.

Jedna od najpoznatijih američkih kompanija je objavila da je u prva tri mjeseca ove godine isporučila 422.875 vozila.

U istom prošlogodišnjem razdoblju isporučili su ih 310.048. Kupci su dobili ukupno 412.180 Modela 3 i Modela Y i 10.695 Modela S i Modela X.

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: 'Rata u BiH neće biti, možete mirno spavati'

Kompanija je od januara do marta ove godine proizvela 440.808 vozila, za 44 posto više nego u prva tri mjeseca 2022. godine.

Kako bi potaknuli potražnju na američkom tržištu, Tesla je početkom mjeseca, drugi put u ovoj godini, snizila cijene limuzina Model S i sportskih terenaca Model X. U januaru im je cijena snižena za čak 20 posto.

Prema podacima dostupnim na web stranici kompanije, cijena Modela S smanjena je za nekih 5.000 dolara, a Modela X za oko 10.000 dolara.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, upozorio je da će možda morati sniziti cijene kako bi održali rast u uslovima podignutih kamatnih stopa i prijetnji recesijom, što bi moglo značiti manju dobit.

Na Twitteru je Musk objavio da su snižene cijene Teslinih modela zaista podstakle dodatnu potražnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije