'Procurila' astronomska plata: Lewis Hamilton i Mercedes potpisali novi ugovor

0
Radiosarajevo.ba
'Procurila' astronomska plata: Lewis Hamilton i Mercedes potpisali novi ugovor
Foto: EPA / Lewis Hamilton

Sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, 38-godišnji Britanac Lewis Hamilton i sljedeće će dvije sezone provesti za upravljačem Mercedesa, objavila je ova ekipa u četvrtak, 31. augusta.

Finansijski detalji novog ugovora nisu objavljeni, ali prema medijskim napisima Hamilton bi trebao zarađivati oko 50 miliona funti godišnje (oko 114 miliona KM).

Hamilton je u Mercedes stigao 2013. godine iz McLarena i u novoj ekipi postao najuspješniji vozač svih vremena. Za Mercedesovim upravljačem je osvojio šest od sedam vozačkih naslova svjetskog prvaka te ostvario 82 od rekordne 103 pobjede u karijeri.

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Moguća britanska vojna intervencija u Gazi: Isporuka pomoći novim morskim putem

Mercedes je njegovim dolaskom postao gotovo nepobjediva ekipa te je osam godina zaredom osvajao naslov svjetskog prvaka u konkurenciji konstruktora.

Ali, Hamilton je od 2021. bez pobjede, kad je Mercedesovu nadmoć prekinula ekipa Red Bulla koja zahvaljujući dvostrukom svjetskom prvaku Maxu Verstappenu i ove sezone dominira stazama širom svijeta.

Lewis Hamilton i Angela Cullen
Foto: EPA: Lewis Hamilton i Angela Cullen

"Nikada nismo bili gladniji pobjede. Učili smo iz svakog uspjeha, ali i svakog neuspjeha. Nastavljamo juriti za svojim snovima, nastavljamo se boriti bez obzira na izazove i ponovo ćemo pobijediti", izjavio je Lewis Hamilton u službenom saopštenju.

"Naša priča nije gotova, odlučni smo postići više zajedno i nećemo stati dok to ne učinimo", dodao je.

Uz Hamiltona u Mercedesu će i sljedeće dvije godine biti sunarodnjak George Russell koji se ekipi pridružio prošle sezone zamijenivši Finca Valtterija Bottasa.

Lewis Hamilton
Foto: skysports.com: Lewis Hamilton

"Nastavak s našom trenutnom postavom vozača bila je jednostavna odluka. Imamo najjači par na startu i oba vozača igraju ključnu ulogu u ekipi kako bi nas pomaknuli naprijed. Snaga i stabilnost koju pružaju bit će ključni za naše buduće uspjehe", rekao je vođa i suvlasnik ekipe Toto Wolff.

Posebno je istaknuo Hamiltonove kvalitete i van staze, piše Jutarnji.hr.

"Naše partnerstvo s Lewisom jedno je od najuspješnijih u historiji sporta. Kao najveća globalna zvijezda Formule 1, također je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju naših obaveza prema raznolikosti, uključivanju i održivosti koje će biti temelji našeg uspjeha u godinama koje dolaze", zaključio je Wolff.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije