Poznati vozač otkrio trik za rješavanja umora tokom vožnje: 'Žrtvuj prokletih 20 minuta'

1
Radiosarajevo.ba
Poznati vozač otkrio trik za rješavanja umora tokom vožnje: 'Žrtvuj prokletih 20 minuta'
Foto: Instagram / Poznati vozač otkrio trik za rješavanja umora tokom vožnje: 'Žrtvuj prokletih 20 minuta'

Umor može biti jednako opasan kao i alkohol u vožnji, potvrdio je poznati vozač Juraj Šebalj. Otkrio je koristan trik kojeg bi svi vozači trebali znati, a koji se odnosi upravo na sprečavanje umora pri dugoj vožnji.

"Jutros se dogodila nesreća s 10 mrtvih. Ne ulazim u detalje, no u sezoni godišnjih odmora radimo mnogo više kilometara u komadu. Jedan veliki neprijatelj je umor. Evo trika kako se na brzinu osvježiti. Kad je umor u pitanju, tu nema heroja, nema hrabrih i nitko nije superman. Ljudi najčešće rade pogrešku jer misle da će izgubiti nekoliko sati dok ne dođu k sebi. Žrtvuj prokletih 20 minuta i stižeš odmoran gdje god si krenuo. Sretan put svima!", poručio je Šebalj jučer na Facebooku nakon tragične nesreće kod Slavonskog Broda, prenosi večernji.hr.

Objavio je video u kojem navodi kako koncentracija za volanom pada već nakon tri sata. "Jako je važno detektirati vlastiti umor, kazao je te naveo kako je pri pojavi umora potrebno stati na prvom dostupnom mjestu."

"Kava i energetski napitak kemijsko su rješenje problema, međutim na kratke staze. Umor se ne rješava kemijom, nego biologijom, tvrdi, a biološki dio rješavanja problema jest – san.", kaže on.

Šebalj kao najbolje rješenje zbog toga ističe san od 15 minuta. Kako bi se postigao efekt kratkog sna, navodi kako je to optimalno vrijeme za spavanje te zbog toga napominje da je važno naviti sat i postaviti alarm.

"Nakon 15 minuta izađite i prošećite, istegnite se", napominje dodajući kako 'power nap' omogućuje instantan povrat budnosti i koncentracije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije