Pogledajte Mr. Beana za volanom: Oduševljen Toyotom Yaris na hidrogen gorivo

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte Mr. Beana za volanom: Oduševljen Toyotom Yaris na hidrogen gorivo
Foto: Screenshot / Youtube / Rowan Atkinson u toku vožnje

Rowan Atkinson pojavio se u Goodwoodu ove sedmice kako bi pružio podršku alternativnim gorivima vozeći posebno pripremljenu Toyotu GR Yaris H2. Milionima poznat kao Mr. Bean, Atkinson je okorjeli zaljubljenik u automobile i nepokolebljivi pristaša motora s unutrašnjim izgaranjem.

Toyota GR Yaris H2 Concept posebno je pripremljena za događaj u Goodwoodu. Prema Atkinsonu, još uvijek koristi svoj standardni 1,6-litreni trocilindrični motor s turbom, ali je sistem upravljanja motorom dotjeran tako da automobil radi na hidrogen. To nije vozilo na gorive ćelije. Umjesto toga, za unutrašnje izgaranje koristi hidrogen direktno ubrizgan u motor, piše Jutarnji.hr.

Atkinson, koji posjeduje obični GR Yaris, smatra da je kompakt s hidrogen gorivom "strašno zabavan". Pohvalio je Toyotu i Formulu 1 jer rade na održavanju motora s unutrašnjim izgaranjem na životu korištenjem čistih, alternativnih goriva. Toyota razvija prototip GR H2 Le Mans za utrke na hidrogen gorivo 2026.

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

World Dog Show 2024: Najljepša Shiba Inu na svijetu iz Bosne i Hercegovine

Što se tiče Formule 1, prebacit će se na hibridne pogonske sklopove koji pokreću održiva goriva u istom vremenskom okviru. Rani usvajač tehnologije električnih automobila, Atkinson ima diplomu iz elektrotehnike i elektroničkog inžinjerstva. Međutim, postao je sve kritičniji prema električnim automobilima, pa je otišao toliko daleko da je napisao članak za The Guardian, u kojem je izjavio da se osjeća "prevarenim".

U članku potiče kompanije da istraže alternativna goriva, uključujući hidrogen, kao način promicanja održivosti motora s unutrašnjim izgaranjem. To ne znači da mu se još uvijek ne sviđa ideja električnih automobila, samo da električni automobili sa svojim teškim i skupim litij-ionskim baterijama nisu rješenje za okoliš.

Atkinsonova kolekcija automobila uključuje neke impresivne strojeve. Osim GR Yarisa, posjeduje (ili je ranije posjedovao) McLarena F1, Lanciu Deltu Integrale HF i Hondu NSX.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije