Pogledajte kako ispravno mijenjati brzine na mjenjaču: Obratite pažnju na ovo

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako ispravno mijenjati brzine na mjenjaču: Obratite pažnju na ovo
Pixabay / Automobil s ručnim mjenjačem

Nesumnjivo je da vožnja za neke predstavlja pravu umjetnost, a za neke nužno zlo. Jedan od najčešćih "problema" koji se javlja već u auto-školi je pravilan način upotrebe kvačila, odnosno pravilan način promjene stepena prijenosa. Što se smije, a što ne smije raditi s ovim osjetljivim dijelom automobila?

Iako je teorija i praksa vožnje često nešto sasvim suprotno, a većina vozača razvije neke i ne tako dobre navike zbog kojih njihov limeni ljubimac na ovaj ili onaj način trpi, ponekad je dobro ponoviti gradivo i vratiti se u klupe auto-škole.

Prva i najvažnija lekcija je promjena brzina i pravilna upotreba kvačila. Osim što način na koji vozač mijenja stepen prijenosa utječe na potrošnju, efikasnu upotrebu snage motora i još nekoliko važnih stvari, nespretno mijenjanje brzina utječe i na udobnost vožnje.

Bh. umjetnici solidarni s palestinskim narodom: Pogledajte kako su izveli Monologe iz Gaze

Bh. umjetnici solidarni s palestinskim narodom: Pogledajte kako su izveli Monologe iz Gaze

Sve se to, doduše, odnosi samo na automobile s ručnim mjenjačem dok je priča s onim automatskim nešto sasvim drugačija.

U videu koji donosimo u nastavku u kojem već dobro nam poznat stručnjak, Jason Fenske, objašnjava zašto je loše mijenjati stepene prijenosa na način kako to rade neki od vozača.

Ovo su dva najbrža načina da uništite mjenjač

Ovo su dva najbrža načina da uništite mjenjač

Iako je ova tema poznata svakom auto entuzijasti nije na odmet ponoviti gradivo. Jedna od stvari koje su u videu naglašavane opasnost je od većih kvarova koji mogu nastati preskakanjem dvije ili više brzina u određenim uslovima vožnje.

Naravno, cijelu priču treba staviti u kontekst automobila kojim se upravlja pošto se tehnologija mjenjača uveliko razlikuje od automobila do automobila, odnosno marke istog, pišu Automobili.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije