Počeo komičnim miksom Mercedesa i Audija, danas je najmoćniji čovjek auto-branše

J. M.
Počeo komičnim miksom Mercedesa i Audija, danas je najmoćniji čovjek auto-branše
Prije nekoliko dana kineska kompanija Geely Group kupila je tri posto udjela u Daimler AG-u, a prema navodima Reutersa planira preuzeti još 6,8 procenta.

To će kineskoj kompaniji omogućiti da postane najveći akcionar njemačkog proizvođača automobila, poznatog po slavnom brandu Mercedes. 

A još prije 20-ak godina stanovnici provincije Zhejiang smijali su se svom komšiji po imenu Li Shufu kada je predstavio automobil Geely Yi Hao (poznat i kao Geely broj 01).

Niko nije mogao da zamisli da će Li Shufu osigurati posao mnogim žiteljima Zhejianga u pogonima privatnog automobilskog koncerna Geely Group. 

Jer, Geely 01 bio je komični hibrid: Limuzina  Audi 100 (generacija C3) s licem i "repom" Mercedes E-klase (generacija W210).

Shufu je jednostavno objasnio pojavu ovog čudnog hibrida: Želio je kineski luksuzni automobili, pa je kupio Hongqi CA7200 (licencirana kopija Audi 100), demontirao je i radikalno modificirao dodavanje prednjeg i zadnjeg dijela Mercedesovog "okca".

Geely 01 dugo vremena skupljao prašinu negdje u uglu tvornice Geely u Taizhou, a gdje se sada nalazi – niko ne zna. 

Što se tiče Li Shufua, on je danas milijarder i vlasnik prava na čitavu kolekciju poznatih marki automobila - Volvo, Geely, Lynk & Co, Levc (Londonski taksi), Englon, Lotus, Emgrand, Maple, Gleagle - posjeduje 49,9 posto udjela u malezijskomn Protonu, a sada i 3 posto akcija Daimler AG-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije