Patriotizam samo na riječima: U Trumpovom voznom parku dominiraju neamerički auti

Radiosarajevo.ba
Patriotizam samo na riječima: U Trumpovom voznom parku dominiraju neamerički auti
/ Trump sa sinom u Rolls-Royce Phantomu (Facebook)
Automobilska industrija je jedna od omiljenih tema u nastupima novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Još u predizbornoj kampanji upozorio je Ford da ne seli proizvodnju u Meksiko, onda je BMW-u zaprijetio uvođenjem 35-postotne carine ako modele za američko tržište bude uvozio iz zemlje južnog američkog susjeda.

Nakon pobjede na izborima pozvao je Amerikance da kupuje automobile domaćih brandova. Sugestivnim pitanjem i odgovorom - "Koliko ste Chevroleta vidjeli u Njemačkoj? Ne mnogo" - pokazao je hroničnu neobaviještenost jer je vlasnik Chevroleta koncern General Motors koji u Njemačkoj nastupa preko tamošnje filijale Opel.

Ipak, kada Trump kaže da "Amerikanci moraju praviti bolje automobile", to može zvučati kao preporuka domaćim proizvođačima, ali i opravdanje vlastitih postupaka. Naime, u voznom parku novoizabranog predsjednika dominiraju – evropski automobili!

Recimo, 626 konja snažni Mercedes SLR McLaren, ili Rolls-Royce Phantom Coupe vrijedan 400.000 eura, ili basnoslovno skupi oldtimer Rolls-Royce Silver Cloud iz 1956. godine, ili novi Mercedes-Maybach S600...

Ima li u Trumpovoj garaži uopće neki američki model? Možda, Cadillac Escalade? Možda... Činjenica je da je u oktobru 2013. godine Trumpova supruga Melania kupila luksuzni terenac, a današnjeg američkog predsjednika je toliko oduševila prva vožnja na mjestu suvozača da je obećao kako će "brzo naručiti isti model".

Prije četiri mjeseca na eBayu je prodat Trumpov Lamborghini Diablo za 460.000 dolara, a ranije se kontroverzni milijarder riješio kabrioleta Cadillac Allanté.

Ni Trumpova djeca nisu ljubitelji američkih automobila. Kćerka Tifany vozi Audi S5, druga kćerka Ivanka ima oldtimer Mercedes 220 SE Ponton, dok najstariji sin Donald Trump Junior posjeduje Toyotu Land Cruiser iz 1972. godine kojoj tepa "Baby".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije