Ovo su automobili koji se ove godine prestaju proizvoditi

Radiosarajevo.ba
Ovo su automobili koji se ove godine prestaju proizvoditi
Foto: VW / Beetle (2011)

U godini na izmaku s tržišta su povučeni brojni modeli, a za nekima ćemo doista žaliti. Portal Index.hr izdvojio je neke modele koje više nećete moći kupiti nove.

S europskog tržišta odlazi minimalno 15 modela, naglašava Jato, a ovdje su samo neki od njih.

Alfa Romeo MiTo

U nas pomalo zaboravljeni model se poput ostalih Alfi ne prodaje dobro. Ništa čudno, star je, ima tri vrata i nije crossover. Ali to ne znači da je loš. Naprotiv, to je jedan od automobila koji izgledaju dobro i voze se dobro. Ali nažalost vrijeme ga je pregazilo i očito nije tržišno isplativ. Ove godine je prodan u manje od hiljadu primjeraka.

Citroen C4/DS 4

Na cestama nije tako rijedak, čak je i jednom bitno moderniziran, germanizirani francuski kompakt je djelovao svojevremeno dosta privlačno. Ali ipak, nakon dolaska Cactusa postao je suvišan, te je pao kao još jedna žrtva tržišno zanimljivijih modela u gami.

Luksuzna izvedba modela, DS 4, također ne može dalje. Tokom ove godine prodaja je iznosila tek nekoliko stotina.

DS 5

DS 5 je bio vrlo zanimljiv auto. Ali 2011. godine kad je predstavljen. Tada futurističan, danas je potpuno nezanimljiv premium kupcima.

Fiat Punto

Ove godine izgubili smo i jednog od najdugovječnijih modela. Ako izuzmemo faktor sigurnosti, Punto bi uz odgovarajuće nisku cijenu svoju ulogu mogao i danas dosta dobro ispunjavati.

Ford B-max

S obzirom na to što je nudio, dugo je i izdržao. Još jedan monovolumen koji je morao otići, a naslijedio ga je crossoverski Ecosport.

Kia Carens

Još jedan monovolumen koji je platio glavom crossoversku revoluciju. Nije bio loš, ali pad potražnje preusmjerio je kapacitete na neke nove proizvode kao što su XCeed i Proceed.

Toyota Verso

Nekad bitna karika Toyotinog kotača prepuštena je sama sebi posljednjih godina. Potražnja za monovolumenima je drastično opala, a usprkos kvalitetama izostanak hibrida bio je zadnji čavao. Šteta, jer Verso je odličan auto.

Toyota Avensis

Nama još draži je Avensis, koji je u posljednjem izdanju izdržao gotovo deset godina. Ali ovdje vijesti nisu toliko loše jer je stigao Camry, u mnogočemu i bolji izbor.

Volkswagen Beetle

Oživljena buba nije uspjela. Jedini je to retro auto, uz djelomice PT Cruisera, koji nije ispunio očekivanja. Električna revolucija zacementirala mu je sudbinu. Zadnji primjerak proizveden je ovog ljeta.

VW Jetta

Legendarno ime iz Volkswagenove game je jednostavno moralo otići. Kompaktne limuzine više nikoga ne zanimaju, a jedini tržišno gori odabir je trovratni kompakt. A oba takva koncepta su kod Volkswagena ugašena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije