Photoshop / Hoćemo li dočekati: Sirotinjske verzije Lamborghinija, Audija, BMW-a, Porschea

29. 07. 2018. u 14:56:00 J. M.

Shares: 64

Poznavaoci prilika na tržištu automobila znaju da bazne i top-verzije pojedinih modela dijeli "nebo i zemlja" – po opremi, motorizaciji, ali i cijeni.

Toga su svjesni i automobilski proizvođači pa forsiraju vrhunske verzije, bilo da je riječ o testnim modelima ili vozilima koja poziraju u reklamnim kampanjama i prospektima.

Slike baznih verzija najčešće se mogu pronaći na internet konfiguratorima modela, kada zainteresirani kupci mogu uočiti razliku između varijante "gole ko pištolj" i bogatijih nivoa opreme.

Striktni sigurnosni propisi doveli su do "demokratizacije bezbjednosne opreme" pa je novi automobil danas nemoguće kupiti bez ESP-a, ABS-a, zračnih jastuka…

Zato je "optika" postala ono što najviše razlikuje baznu i top verziju nekog modela.

Početni modeli dolaze s crnim branicima, ručicama vrata i retrovizorima u istoj boji, čeličnim točkovima s jeftinim poklopcima, bez svjetala za maglu…

Naravno, sve ovo odnosi se na budžetne automobile jer premium modeli su već u startu raskošno opremljeni - izvana i unutra.

Mađarski blogger Tamas Samok na svojoj stranici X-Tomi Design odlučio se poigrati u Photoshopu i pokazati kako bi izgledale sirotinjske verzije brojnih modela, stavljajući akcent na premium i vrhunske marke automobile.

Ne kaže se uzalud da "odijelo čini čovjeka": Pogledajte neke modele i pošteno priznajte da li bi se okrenuli za nekom od imaginarnih "sirotinjskih verzija" Lamborghinija, Audija, Porschea, Mercedesa... da ne znate koju značku nose.

NEMA KOMENTARA