Ovo je pet najčešćih prevara preprodavača polovnih automobila

Radiosarajevo.ba
Ovo je pet najčešćih prevara preprodavača polovnih automobila
Foto: Pixabay / Automobili, ilustracija

S obzirom na veliki napredak tehnologije i mijenjanje trendova, cijene automobila uzastopno rastu, a istovremeno potencijalnim kupcima polovni postaju sve prihvatljivija opcija. No, u tom u slučaju uvijek postoji rizik.

Zbog masovnog uvoza automobila iz Europske unije tržište rabljenima svakodnevno postaje sve veće, ali još uvijek postoji veliko nepovjerenje prilikom takve kupovine, piše portal AutoKlub.

Mnogi potencijalni kupci često se nećkaju između kupovine od privatnih osoba ili preprodavača, ali češće prevladaju preprodavači jer dobrom pričom ulijevaju povjerenje.

No, uvijek treba biti na oprezu, čast poštenima, ali postoje i "prodajni saloni" rabljenih koji često raspolažu raznim trikovima kojima pridobiju kupca, a kasnije se ispostavi da je to bila prevara. Stoga vam AutoKlub donosi pet najčešćih prevara na koje možete naići kod nepouzdanih preprodavača.

Predstavljanje automobila kao da nikad nije učestvovao u sudaru

Brojne kupce uvijek će najviše privući onaj najsjajniji automobil bez ijedne ogrebotine, ali uvijek je bitno dobro obratiti pažnju na boju. Većina automobila koja se vozi po gradu imat će barem nekoliko ogrebotina od parkinga, a upravo oni najuredniji često su naknadno lakirani. Mnogi preprodavači će za svoje automobile tvrditi da nikada nisu bili u nesreći, iako ni sami često nisu sigurni u tu činjenicu, a čak i ako znaju, ne žele to otkriti.

Svjež lak ili novi branici mogu sakrivati brojne mane, a najčešće se radi ili o zamijenjenim dijelovima zbog nesreće ili o sakrivanju hrđe. Svakako je bitno prije kupovine obaviti detaljan pregled kod mehaničara, kako bi se moglo utvrditi da je sve u redu s vozilom.

Skidanje kilometraže

Brojka od 200 i više hiljada kilometara trn je u oku mnogim potencijalnim kupcima od čega pro kupnji okreću glavu i draže one s manje kilometara, pa nije ni čudo da se preprodavači često odlučuju na spuštanje kilometraže. Iako je to kažnjivo djelo te je već dvoje prevaranata kažnjeno, mnogi će se ipak nositi s tim rizikom.

Najbolji pokazatelj kilometraže je zapravo stanje automobila. Ako automobil ima istrošena sjedala ili izlizan volan i ručicu mjenjača, vrlo je moguće da je prešao velik broj kilometara. Daljnji pokazatelji mogu biti ako motor nemirno radi ili dimi, ako je motor opran i slično.

Ostatak teksta portala AutoKlub možete čitati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije