Ovo je osam savjeta za provjeru sigurnosti automobila prije putovanja

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je osam savjeta za provjeru sigurnosti automobila prije putovanja
Foto: Twitter / Ilustracija

Dosta vremena provodimo razmišljajući o putovanju ili godišnjim odmorima.

Željen nivo sigurnosti vašeg automobila često nije u skladu sa stvarnim stanjem, stoga preporuke za provjeru sigurnosti prije puta nikako nisu na odmet.

Savjeti prije putovanja koje navodimo smanjit će vanredne situacije na cesti.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Tečnost u automobilu

Provjerite tekućine automobila. Provjerite novi ulja u motoru, vodu u hladnjaku, ulje za kočnice, tekućinu za vjetrobransko staklo. Sve navedeno vrlo je važno kako bi izbjegli nepotreban kvar.

Također, vrlo važno je provjeriti nivo tekućine spojke i ulje servo-upravljača.

Važni savjeti za vozače: Šta treba skloniti iz automobila kad su 'vreli' dani

Važni savjeti za vozače: Šta treba skloniti iz automobila kad su 'vreli' dani

Ako za nešto od navedenog niste sigurni, ili ne znate gdje se nalazi, provjerite u priručniku za vaš automobil kako biste mogli vidjeti gdje se točno nalaze i pravovremeno dodati ili zamijeniti odgovarajuću tekućinu.

Pritisak u gumama

Provjerite pritisak zraka u gumama. Iako bi on trebao biti upisan u priručniku automobila, postoji naljepnica na dijelu gdje se zatvaraju vozačeva vrata pa vrlo lako možete provjeriti tu informaciju. Pritisak koji je naznačen za pojedini dio automobila ne smije biti prekoračen.

Također, ne zaboravite provjeriti pritisak u rezervnoj gumi, odnosno je li ispravna. Često zanemarena, ali značajna provjera koja će u pravo vrijeme spasiti situaciju.

Ulje u motoru

Ako dolazi redovita izmjena ulja, učinite to prije puta. Duži put će odraditi dodatan pritisak na vaš automobil, stoga dodavanje ulja na vlastitu odgovornost možda i nije najsretnije rješenje jer tek promjena cijelog ulja miče mulj koji se stvori tokom rada motora.

Spremate se za put? Ovo je najidealnija klima u automobilu tokom vožnje

Spremate se za put? Ovo je najidealnija klima u automobilu tokom vožnje

Vjerojatno nećete primijetiti, no dodavanjem ulja s vremenom samo pogoršavate situaciju, jer ulje djeluje kao novo, no gusti mulj koji se stvara unutar motora i dalje će ostati na stjenkama. Svakako promjenom ulja, mijenjajte i uljni filtar.

Kvaliteta gume

Provjerite kvalitetu guma. Svakako provjerite utore i koliko su gume potrošene. Duža putovanja iziskuju veću potrošnju stoga budite sigurni koliko su vaše gume istrošene, kako prilikom zagrijavanja ne bi došlo do pucanja ili tolike istrošenosti koja bi vas mogla stajati glave jer automobil neće stati na vrijeme prilikom kočenja.

Filter zraka

Provjerite filtar zraka u vašem automobilu. Izdašna opskrba čistog zraka u motoru poboljšava performanse i učinkovitost vozila. Često zaboravljena stavka jest i zrak u kabini automobila, a filtar se rijetko provjerava na servisu.

Sjedišta od automobila su prljava - Evo kako ih možete najlakše očistiti

Sjedišta od automobila su prljava - Evo kako ih možete najlakše očistiti

Iako možda manje bitan čimbenik za kvalitetu motora, iznimno važan što se tiče peludi i ostalih nečistoća kako bi zrak u automobilu bio čist, a vožnja ugodnija.

Čistoća automobila

Budite ažurni po pitanju čistoće automobila. U najmanju ruku, očistite staklene površine na vašem automobilu kako bi osigurali najbolju vidljivost. Također, važan čimbenik u održavanju čistoće staklenih površina su brisači, zato provjerite metlice brisača i zamijenite ih ako je potrebno kako bi put bio ugodniji i bezbrižniji.

Svjetla

Svakako provjerite svjetla i ostale signalne funkcije na vašem automobilu. Neke od tih funkcija nećete moći odraditi sami pa zamolite prijatelja ili poznanika da vam kaže funkcionira li sve kako treba.

Sjednite u automobil i uključite sve. Zamijenite žarulje po potrebi. Budite sigurni da su vam rezervne lampice uvijek u automobilu. Na odmet neće biti ni provjera poravnanja prednjih svjetala, što je od iznimne važnosti za vidljivost noću, pogotovo na neosvijetljenim cestama.

Oprema za hitne slučajeve

Pobrinite se da imate svu opremu za hitne slučajeve te da sve radi ispravno. Pod širi pojam hitne opreme možemo podrazumijevati navigaciju, mobitel, rezervnu gumu (alternativno kit za probušenu gumu, iako to nije idealno), svjetiljku, odvijač, kliješta i prilagodljivi ključ. 

Također, medicinski set za hitne slučajeve, aparat za gašenje požara koji će poslužiti u najgorem slučaju. Obavezno nosite reflektirajući prsluk u izvanrednim situacijama, prilikom zadržavanja pored ceste ili na njoj, piše Automobili.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije