Ovaj automobil je svjetski rekorder u potrošnji goriva  

1
Radiosarajevo.ba
Ovaj automobil je svjetski rekorder u potrošnji goriva   
Foto: Toyota / Wayne Gerdes sa Toyotom Prius

Toyota Prius je sinonim hibridnog automobila i štedljive vožnje. Sada je konačno stigla i odgovarajuća nagrada.

Nova generacija Priusa odgovorna je za postignuće koje je ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda.

Naime, vozeći sa zapadne na istočnu obalu SAD-a Prius je ostvario prosječnu potrošnju od 93.158 MPG ili oko 2.5 l/100 km.

Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'

Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'

Za volanom je bio Wayne Gerdes, a vozio je od gradske vijećnice u Los Angelesu do one u New Yorku, što predstavlja put dug čak 5168.7 kilometara.

Prius pritom nije krstario ravnicom već je morao savladati nadmorsku visinu do 2100 metara, vozio je kroz pustinju Mojave, a temperature su se dizale i do 40 stepeni Celzijusa.

Iz Toyote ističu kako je deklarisana prosječna potrošnja Priusa prema EPA 4.13 l/100 km, što ukazuje kako je Gerdes u vožnji ipak dodatno pazio ne bi li minimizirao potrošnju goriva.

On tako naglašava kako je važno polako ubrzavati bez naglih pritiska pedale gasa te što ranije maknuti nogu s gasa kad se približava poziciji gdje će morati zaustaviti vozilo.

"Za ovakav pokušaj rekorda potrebno je puno planiranja. Ne možete to učiniti neviđeni. Morate imati taj plan. Ali također morate biti sposobni raditi u hodu. Dakle, ako se stvari promijene, morate promijeniti svoj plan. Preusmjeravanje. Shvatite što ćete moći učiniti da postignete taj cilj", dodao je Gerdes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije