Očeva nesreća Micka Schumachera naučila da cijeni 'male stvari'

0
Radiosarajevo.ba
Očeva nesreća Micka Schumachera naučila da cijeni 'male stvari'
Foto: Photojoiner / Mick i Michael Schumacher

Sedmostruki šampion Formule 1, Nijemac Michael Schumacher, prije tačno 10 godina je imao stravičan udes na odmoru. Od tada je iza čvrstog zastora porodice koja štiti njegovu privatnost. Njegov sin Mick, isto vozač trkačkih automobila, kaže da ga je očeva nesreća naučila da drugačije posmatra život.

"Vjerujem da čovjek u takvim slučajevima nauči da drugačije prihvata određene trenutke," rekao je 24-godišnji Mick Schumacher za agenciju dpa.

Rekao je da čovjek tada nauči da cijeni male stvari u životu: "Ponekad se previše fokusiramo na negativne stvari, a nedovoljno na ono lijepo što još imamo," rekao je.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Michael Schumacher se povrijedio 29. decembra 2013. na skijanju u francuskim Alpima. Pao je na strmini i udario glavom od stijenu. Nosio je kacigu, ali ona je od siline udarca pukla, od čega je, možda najveći vozač Formule 1, doživio tešku moždanu traumu.

Od tada, uskoro 55-godišnji Schumacher nije bio pred očima javnosti. Prvo se danima iz ljekarski inducirane kome borio za život u bolnici u Grenoblu, a mnogo kasnije je prebačen u svoj, u međuvremenu, adaptirani dom.

Ralf Schumacher govorio o Michaelu: 'Ništa nije kao što je bilo'

Ralf Schumacher govorio o Michaelu: 'Ništa nije kao što je bilo'

Punu deceniju niko izvan uskog kruga porodice i prijatelja ne zna tačno u kakvom je stanju. Mick je tada imao 14 godina.

"Michael nas je uvijek štitio, sada mi štitimo njega," rekla je Mickova majka, Schumacherova supruga Corinna za dokumentarac iz 2021. Serija Biti Michael Schumacher dostupna je na Netflixu.

Micku je izuzetno teško palo gledanje filma, rekao je prije dvije godine Mick za Frankfurter Allgemeine Zeitung. Prema njegovim riječima, "to ukazuje na koliko osjećanja se tu našlo, koliko emocija je oslobodilo."

Dokumentarac je prvi put otvorio ograničeni pogled na život porodice Schumacher poslije udesa, rekao je tada Mick.

"Vjerujem da bismo se tata i ja sada razumjeli na jedan drugi način, jer obojica govorimo jezikom motosporta. Imali bismo mnogo više tema za razgovor," rekao je, uz primjedbu kako bi za to "dao sve".

U dolazećoj godini Mick će za Alpinu voziti u šampionatu izdržljivosti, uključujući 24 sata Le Mana. Njegov otac se u tom prvenstvu iskušao prije debija u Formuli.

Mlađi Schumacher je 2021-22. vozio za ekipu Haas, ali ni ove godine, ni za predstojeću sezonu nije dobio mjesto u kokpitu Formule 1, osim kao testni i rezervni vozač Mercedesa.

"Idem obrnutim putem, zašto da ne," rekao je na završnoj trci Formule u Abu Dabiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije