Advokat Michaela Schumachera: "Evo zašto se skriva istina o njegovom stanju"

2
Radiosarajevo.ba
Advokat Michaela Schumachera: "Evo zašto se skriva istina o njegovom stanju"
EPA / Michael Schumacher

Prije gotovo deset godina, 29. decembra 2013., dogodila se teška skijaška nesreća u Méribelu u kojoj je teško povrijeđen Michael Schumacher. Od tada je njegovo zdravlje ostalo tajna za obožavatelje i prijatelje.

Obitelj i odvjetnici višestrukog prvaka Formule 1 u potpunosti ga štite od javnosti i rijetko daju uvid u situaciju. Nakon dugo vremena, oglasio se njegov odvjetnik Felix Damm i za LTO Legal Tribune Online objasnio zašto je Schumijeva situacija i dalje tajna.

Damm Schumachera zastupa od 2008. godine i specijalizirao se prvenstveno za zaštitu privatnosti obitelji Schumacher. U razgovoru za LTO objasnio je da je bilo razmišljanja o objavi konačnog priopćenja o Schumacherovom zdravstvenom stanju radi zaštite privatnosti. No ta je ideja odbijena:

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Jer to ne bi bio kraj i situacija bi se stalno morala ažurirati. Jer kao oni koji su pogođeni, nemate moć narediti medijima da stanu na kraj na to. Mediji bi takav izvještaj mogli uzeti iznova i iznova i pitati o trenutnom zdravstvenom stanju", objasnio je Damm koje bi pravne probleme predstavljao za obitelj Michaela Schumachera, piše Slobodna Dalmacija.

"Ako bismo tada htjeli poduzeti mjere protiv ovog izvještavanja, morali bismo se pozabaviti argumentom dobrovoljnog samootkrivanja." Nadalje je objasnio da se niko ne može pozivati ​​na privatnost ako je dobrovoljno dao informacije javnosti. U Schumijevom slučaju to bi značilo: ako obitelj Schumacher otkrije informaciju, mora živjeti i s izvještavanjem koje bi uslijedilo.

Prijatelj Michaela Schumachera progovorio poslije 3.500 dana i otkrio detalje koji poprilično brinu

Prijatelj Michaela Schumachera progovorio poslije 3.500 dana i otkrio detalje koji poprilično brinu

Ubrzo nakon nesreće Schumacherovi ljekari održali su konferencije za novinare kako bi dali informacije o njegovom stanju. To je prije bila tabu tema i zapravo je bila dio privatne sfere. Ali sudska odluka je odlučila da su informacije bile toliko općenite da ne opravdavaju nagađanja o Schumacherovom stanju. Damm je to komentirao riječima: "Mislim da velika većina fanova može podnijeti da ne zna tačno kako je Schumacher", a onda je dao skandalozan primjer moći medija:

"Jedan je časopis na svojoj naslovnici objavio: 'On više nije s nama', To je ostavilo neukusan dojam da je Michael Schumacher umro. Ova lažna izjava koštala je časopis 100.000 eura", kako je naglasio Damm. Intervju je zaključio riječima: "Nije mi poznat slučaj da je za objavu kazne morala biti plaćena veća novčana naknada."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije