Novi zakon u Europskoj uniji: Važna vijest za vlasnike električnih automobila

0
Radiosarajevo.ba
Novi zakon u Europskoj uniji: Važna vijest za vlasnike električnih automobila
Foto: EPA-EFE / Električna vozila / Ilustracija

Vijeće Europske unije donijelo je novi skup pravila s namjerom da olakša život vozačima električnih vozila koji putuju glavnom cestovnom mrežom, kao dio takozvanog paketa inicijativa "Fit for 55" namijenjenih smanjenju emisija stakleničkih plinova za 55 posto prije 2030., u usporedbi s nivoima iz 1990.

Novi zakon nalaže da se od 2025. nadalje brze punionice od najmanje 150 kilovata za automobile i kombije moraju postaviti svakih 60 kilometara duž glavnih prometnih koridora Unije poznatih kao "transeuropski promet (TEN-T) mreža".

Dalje, odluka kaže da će punionice postavljene uz TEN-T core mrežu, najvažnije ceste koje povezuju velike gradove i čvorove, morati biti sposobne isporučiti ukupnu snagu od najmanje 400 kW do kraja 2025., uključujući na najmanje jedno mjesto za punjenje koje može pojedinačno isporučiti najmanje 150 kW.

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Španski savez kaznio Atletico Madrid zbog istupa navijača sa 20.000 eura!

Do kraja 2027. ukupna potrebna snaga bit će povećana na 600 kW za stanicu, dok će pojedinačna snaga od najmanje 150 kW ostati nepromijenjena, prema novom zakonu.

Drugim riječima, niske brzine punjenja trebale bi postati prošlost ako će pružaoci usluga slijediti novu odluku, za razliku od trenutne situacije, gdje se određena stanica može reklamirati da daje 300 kW, ali to dijeli pet ili šest pojedinačnim punjačima, smanjujući izlaznu snagu vozila na samo 50 kW ako se svi punjači koriste istovremeno.

Ilustracija
Foto: Radiosarajevo.ba : Ilustracija

Vremenski okvir za uvođenje brzih punjača za električna vozila duž sveobuhvatne mreže TEN-T, cesta koje povezuju regije EU-a s osnovnom mrežom, malo je manje optimističan. Prema novom zakonu, maksimalna udaljenost između stanica za punjenje i dalje je 60 km, ali maksimalna kombinovana snaga trebala bi biti najmanje 300 kW, s najmanje jednim priključkom koji može imati najmanje 150 kW do kraja 2027.

Do kraja 2035., stanice na TEN-T sveobuhvatnoj cestovnoj mreži trebale bi imati kombinovanu snagu od najmanje 600 kW s najmanje dvije stanice koje mogu isporučiti najmanje 150 kW. Ono što je jednako važno je zahtjev za sve nove brze punjače za EV da omoguće brzo i jednostavno plaćanje putem kartica ili beskontaktnih uređaja bez potrebe za pretplatama ili aplikacijama.

Nakon formalnog usvajanja u Vijeću EU-a, nova odluka bit će objavljena u službenom glasilu Europske unije nakon ljeta te će stupiti na snagu 20. dana od objave. Zatim će se nova pravila primjenjivati šest mjeseci nakon datuma stupanja na snagu odluke, prema Vijeću, piše Jutarnji.hr.

Ilustracija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije