Nestvarno: Koronavirus se širi zemljom, a prodaja novih automobila porasla 22 posto

J. M.
Nestvarno: Koronavirus se širi zemljom, a prodaja novih automobila porasla 22 posto
Foto: Volkswagen / VW Polo Sedan

Kao što je to slučaj s mnogim zemljama svijeta, virus COVID-19 paralizirao je i Rusiju. Iako su brojke zaraženih i smrtno stradalih još uvijek niske u odnosu na veličinu ruske populacije, ipak se virus širi zemljom, a tek se očekuje vrhunac pandemije.

U okviru mjera borbe protiv koronavirusa ruske vlasti su uposlenicima javnog sektora dali dopust od 28. marta do kraja aprila, što su mnogi iskoristili da napuste gradove i odu na vikendice i kuće u ruralnim predjelima. Rad su obustavile i brojne fabrike automobila, no podaci o prodaji vozila u martu su skoro nestvarni obzirom na okruženje, uprkos tome što je COVID-19 u jačem obimu stigao tek krajem mjeseca.

lada_modeli.jpg - undefined

Foto: Lada

Prema podacima analitičke agencije "Autostat", u martu 2020. godine Rusi su kupili nešto više od 160 hiljada novih automobila. To je za 22,7 posto više u odnosu na mart prošle godine. Najpopularnija marka i dalje je domaća Lada, koja drži skoro petinu (19,7 posto) ruskog tržišta. U martu su Rusi kupili 31.608 automobila sa značkom Lade, što je za 6,6 posto više u odnosu na rezultat od prije godinu dana.

Na drugom mjestu je KIA s 23.648 prodatih vozila (+34,9 posto), a na trećem drugi član južnokorejskog koncerna - Hyundai (18 hiljada vozila; +29,3 posto). KIA i Hyundai skoro da su "domaće" marke na ruskom tržištu jer u fabrici u Sankt Peterburgu izrađuju automobile za Rusiju, sa visokim udjelom lokalizacije komponenti.

Hyundai Creta - undefined

Hyundai Creta (Foto: Hyundai)

"Domaći" status imaju i dvije preostale marke u "top 5": Renault je s 13 hiljada prodatih vozila (+10,2 posto) na četvrtom, a Volkswagen (11.617 jedinica; +39,5 posto) na petom mjestu, zahvaljujući prije svega modelima iz ruskih fabrika u Moskvi i Kalugi. Među 10 najprodavanijih marki nalaze se i Toyota, Škoda, Nissan, BMW i Mercedes.

Kada je riječ o najprodavanijim modelima, prvo mjesto drži Lada Granta (11.986 prodatih jedinica), slijede Lada Vesta (10.817), Kia Rio (9.751), Hyundai Creta (8.123), Volkswagen Polo Sedan (5.859).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije