Napravio je jedinu drvenu repliku legendarnog Forda na svijetu

Fena
Napravio je jedinu drvenu repliku legendarnog Forda na svijetu
Slovenski stolar Marko Kveder izradio je drvenu repliku legendarnog Forda T, jedinu takvu u svijetu, prema nacrtima originalnog vozila iz 1919. godine, koje je kupio u SAD-u.

Automobil je u voznom stanju iako još nije registriran, navode slovenski mediji. Vješti i svestrani drvodjelac iz sela Rafolč pri Lukovici svojim je podvigom želio među ostalim pokazati sposobnosti i ideje slovenskih obrtnika, a od ideje do realizacije trebalo mu je po vlastitim riječima više od 4 godine. Svi drveni dijelovi na vozilu su iz domaćeg materijala iz slovenskih šuma.

"Kad nešto zamislim, onda do i ostvarim do kraja", pohvalio se je u jednom od razgovora za medije, navevši da bi bio spreman u manjim količinama raditi drvene replike starih automobila za tržište ako za to bude zanimanja među ljubiteljima oldtimera.

Skupljanje potrebnog materijala, izrada kalupa i rezbarenje svih dijelova Fordove replike trajalo je 4 godine, a montaža i dovršenje šest mjeseci, a od drveta je oko 70 posto vozila.

Dio kabine je napravljen od masivnog drveta, armaturna ploča od orahovine, dok su kovinski dijelovi samo karoserija, motor i poklopac motora. Pri nabavi i ugradnji motora i metalnih dijelova drvodjelcu su pomagali lokalni kovač i jedan automehaničar.

Kveder kaže da je automobil napravio za sebe, ali bi kupca ako bi se na to odlučio tražio u inozemstvu jer u Sloveniji ne vidi pravog interesa.

Nakon dobivanja homologizacije i potvrde da auto koji je već iskušan na pokusnom poligonu može na cestu vozilo bi moglo dostići brzinu od 60-ak kilometara na sat, dok ponosni vlasnik o cijeni koju bi mogao postići ne želi ni govoriti.

Prema reportaži Slovenske televizije, o slovenskoj drvenoj replici njihova povijesnog modela koji je Ameriku postavio na četiri kotača obaviješteni su i u Fordu i vrlo su zadovoljni Kvederovim poslom.

On sada, kako navode mediji, sličan model Fordova kabrioleta namjerava napraviti za svog brata, a ako bi se posvetio izradi drvenih oldtimera za tržište mogao bi isporučiti najviše 4 komada na godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije