Ljubičice bijela: Prodaje se Titov Mercedes 600 Pullman Landaulet

Radiosarajevo.ba
Ljubičice bijela: Prodaje se Titov Mercedes 600 Pullman Landaulet
/ Tom Hartley JNR
Jedan od najpoznatijih britanskih trgovaca klasičnim automobilima – kuća Tom Hartley JNR – oglasila je prodaju fantastičnog automobila koji je zanimljiv svim žiteljima bivše Jugoslavije.

To je Mercedes 600 Pullman Landaulet iz 1971. godine, automobil koji je pripadao bivšem jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu.

Ovo je poseban automobil čak i za standarde Pullmana, karoserijske radionice koja je pravila predsjedničke Mercedese.

Naime, riječ je o jednom od svega 59 ikad napravljenih Pullman Landauleta, odnosno jednom od svega devet primjeraka modela sa šest vrata i dugim platnenim krovom, koji su imali nadimak "predsjednički Landauleti".

Na stranici Tom Hartleya stoji da je automobil prešao 17.012 milja (27.378 km), pokreće ga benzinski motor zapremine 6332 kubika spregnut s automatskim mjenjačem…

U knjizi Miroslava Milutinovića Automobili i Josip Broz Tito piše da je ovaj automobil 17. maja 1971. godine isporučen "najvećem sinu jugoslavenskih naroda".

Nakon Titove smrti automobil je završio na Brionima, prije nego je Uprava ovog otoka u junu 1989. prodala nepoznatom inostranom kupcu Mercedes 600 Pullman Landaulet s brojem šasije 001854.

U proteklih 27 godina Titov Mercedes promijenio je nekoliko vlasnika, da bi najzad završio kod Toma Hartleya koji traži novog kupca po nepoznatoj cijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije