Mercedes-Benz je otkrio novi karavan E-Klase i iznenađenje: Veći je nego ikad prije!

0
Radiosarajevo.ba
Mercedes-Benz je otkrio novi karavan E-Klase i iznenađenje: Veći je nego ikad prije!
Foto: Top Gear / Mercedes-Benz E-Klasa

Mercedes je otkrio karavan verziju svog novog modela šeste generacije E-Klase, kojeg smo prvi put vidjeli u martu. Novi automobil je zapravo isti, samo s većim prtljažnikom - izgleda pristojno, s novim stražnjim svjetlima u kojima je smješten Mercedesov logo. Kao što znamo, Mercedes se danas fokusira na suptilnost.

Novi karavan E-Klase nudi vam ogromnih 615 litara prostora s podignutim sjedištima i prostranih 1.830 litara s preklopljenim sjedištima. Ako se odlučite za PHEV verziju (koja je iznenađujuće praktična opcija za vožnju s dosegom do 100 kilometara), izgubit ćete malo prostora - tamo je ponuđeno 460/1.675 litara. Svom tom prekrasnom prostoru možete pristupiti putem električnih stražnjih vrata.

Automobil ima međuosovinski razmak koji je za 22 mm duži od prethodne, pete generacije E-Klase - Mercedes kaže da je dodao dodatni prostor straga kako bi putnicima na stražnjem sjedištu bilo udobnije. Dodatnih 28 mm širine znači više prostora za lakat.

Poznat uzrok požara u objektu na Alipašinom Polju, kafić na Ilidži namjerno zapaljen

Poznat uzrok požara u objektu na Alipašinom Polju, kafić na Ilidži namjerno zapaljen

Ni putnici naprijed ne trpe - E-Klasa karavan dobiva novu MBUX Superscreen (napomena, nije Hyperscreen, za to biste morali ići na puno luksuznije modele iz Mercedesa), što znači da osoba na suvozačevom sjedištu može gledati filmove ili televiziju dok se vozi. Pazite da vozač ne pogleda preko ramena - senzor kamere će pauzirati ono što se događa na zaslonu kako vozaču ne bi odvratilo pažnju. Sustav također neće raditi ako je suvozačevo mjesto prazno.

Novi karavan E-Klase dolazi s novom funkcionalnošću neoficijelnih aplikacija na središnjem dodirnom displeju, što znači da možete igrati Angry Birds, obaviti Zoom poziv ili gledati TikTok videozapise. Baš ono što je nedostajalo iskustvu u automobilu. Centralni dio kontrolne ploče čak ima ugrađenu selfie kameru kao dio MBUX Superscreena.

Tehnološki napad se nastavlja s novim digitalnim ključem, što znači da možete otvoriti karavan E-Klase pomoću svog iPhonea (11 ili noviji) ili Apple Watcha (6 ili noviji) - svi ostali će morati koristiti standardni ključ, piše Top Gear.

Ovo je prvi automobil koji će imati ugrađen ChatGPT, pogledajte funkcije koje nudi

Ovo je prvi automobil koji će imati ugrađen ChatGPT, pogledajte funkcije koje nudi

Specifikacije i linija modela za britansko tržište još nisu potvrđeni, ali E-Klasa karavan će biti dostupna s 2,0-litrenim benzinskim motorom, 2,0-litrenim dizelom ili priključno-hibridnim benzinskim motorom koji koristi isti 2,0-litreni motor. E200 ima 200 KS i ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,8 sekundi, E220d ima 195 KS i postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,9 sekundi. E300e se ističe s 308 KS zahvaljujući elektromotoru od 127 KS za posebno uzbudljivo ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi.

Svi standardni modeli s dizelskim i benzinskim motorima dolaze s blagom hibridnom tehnologijom, a karavan E-Klase će biti dostupan od početka s PHEV pogonskim sistemom. Mercedes kaže da će uskoro dodati dizelski PHEV pogonski sistem.

Imate karavan? Karavan E-Klase može vući prikolice s kočnicama težine do 2.100 kg. Ne znamo koji će motor to moći, sami ćete morati nagađati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije