Loša vijest za Balkance: Nema više Passata, šta ćemo voziti u narednim godinama

6
Radiosarajevo.ba
Loša vijest za Balkance: Nema više Passata, šta ćemo voziti u narednim godinama
Foto: Agencije / Jedan od najpopularnijih automobilskih brendova na ovim prostorima

Jedan od najpopularnijih automobilskih brendova na ovim prostorima, njemački Volkswagen (VW), odlučio je da obustavi proizvodnju modela Passat limuzina za evropsko tržište.

Mnogi Balkanci navikli su na ovo vozilo koje je prepoznatljivo na ovdašnjim ulicama. Ujedno, to vozilo je prava slika našeg standarda, ekonomskih mogućnosti i balkanskog voznog parka.

Ovaj potez najavljivan je u posljednje dvije godine, a razlozi za takvu odluku su snažnija prodaja Passata karavan i postojanje slično pozicioniranog Arteona, prenosi Biznis.rs.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Pripremaju put budućem modelu

VW je najavio i kraj Passata u SAD, a tamošnji 2022. Passat Limited Edition označava kraj proizvodnje u Americi. Treba podsjetiti da je Passat bio dostupan kao limuzina i karavan od 1973. godine, kada je lansiran originalni model.

Nagađa se da će ovaj potez pripremiti put budućem modelu Aero B. To potpuno električno vozilo je trenutno u razvoju, a inspirisano je dizajnom ID Space Vizzion koncepta iz 2019. Očekuje se da će Aero B stići i kao limuzina i kao karavan.

Aero B je navodno samo radni naziv modela, a VW bi mogao da ga promjeni da bi pratio ustaljenu šemu o imenovanju električnih ID vozila. Njegova premijera se očekuje krajem ove ili početkom 2023. godine.

U okviru reorganizacije proizvodnje Volkswagen povlači i veliki monovolumen Sharan, ali i modele iz svog koncerna, Seat Mi i Škodu Citigo.

Audi će prestati da proizvodi sportski kupe TT, koji je dugo bio zaštitni znak kompanije.

Koji se još povlače modeli

Citroen povlači model C1, a Peugeot svoj najmanji auto 108. Mazda će se oprostiti s malim SUV-om CX-3, a njegovu ulogu će preuzeti veći CX-30.

Salone novih automobila ove godine napustit će i Renault Talisman i Ford Mondeo, u varijanti limuzine i karavana. Renault će također reći zbogom Scenicu i Espaceu – monovolumeni su odavno izgubili korak sa SUV-ovima i više ne mogu da prate njihove prodajne brojke.

Mercedes je već ukinuo Smart EQ forfour, te Mercedes-AMG GT 63 SE Performance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije