Koja generacija najviše bijesni za volanom? Evo rezultata istraživanja

4
Radiosarajevo.ba
Koja generacija najviše bijesni za volanom? Evo rezultata istraživanja
Foto: Deutsche Welle / Ilustracija

​Svakome je od nas nekada prekipjelo za volanom. Nekad je to spor vozač koji vozi ispod ograničenja, a vi već prilično kasnite. Ili auto koji je odlučio da kampuje u brzoj traci auto-puta.

Ali nedavno istraživanje je pokazalo da su neke generacije sklonije ljutnji za volanom od drugih.  Firma Nextbase je sprovela istraživanje vezano uz bijes na putevima, koje je pokazalo da ljutnja za volanom na neke generacije utiče mnogo više nego na druge. Jedna se posebno ističe u toj anketi.

Pomenuto istraživanje koje je sprovedeno u septembru i oktobru 2023. obuhvatilo je gotovo 1400 ljudi, a sudeći prema rezultatima, najlošije su prošli milenijalci. Upravo je generacija rođena između 1981. i 1995. očigledno najosjetljivija na bijes na putevima.

Smajić: Ostvaren cilj Čovića i Dodika, Vukoja će postati novi sudija Ustavnog suda BiH

Smajić: Ostvaren cilj Čovića i Dodika, Vukoja će postati novi sudija Ustavnog suda BiH

Milenijalci su u istraživanju dobili čak 47 posto glasova, Generacija X više nego upola manje, 21.4 posto. Generacija Z još manje bjesni za upravljačem te drži samo 19.7 posto. Očigledno milenijalcima ne ide baš najbolje jer su, prema istraživanjima, uključeni u čak polovinu svih incidenata na putu.

U prilog im ne govori ni indeks koji svake godine objavljuje američki automobilski klub AAA u kojem su studije pokazale da se milenijalci češće od ostalih generacija za volanom rizično ponašaju.

Takođe, prema podacima Nacionalne administracije za saobraćaj na putevima, agencije savezne vlade SAD-a, milenijalci su najopasniji vozači na putevima. Podaci pokazuju da oni koji su rođeni u generaciji, trenutno starosti između 25 i 34 godine, čine većinu nesreća, najviše smrtonosnih nesreća i drugi najveći procenat vožnje bez pažnje.

Eugene Herbert, izvršni direktor firme MasterDrive, izjavljuje: "Otkriveno je da su najsigurniji vozači Baby Boomers. Vozači između 63 i 72 godine su bili uključeni u najmanje nesreća, u prosjeku samo 14 na 100.000. Druga najsigurnija grupa je generacija Z, vozači između 16 i 24 godine. Njihov prosjek je 44 na 100.000, što je još uvijek znatno više", rekao je Herbert, piše Business Tech.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije