Direktor rent-a-car diva podnio ostavku zbog promašaja sa električnim automobilima

1
Radiosarajevo.ba
Direktor rent-a-car diva podnio ostavku zbog promašaja sa električnim automobilima
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Hertz, jedna od četiri najveće svjetske kompanije za iznajmljivanje automobila, dobit će novog izvršnog direktora nakon što je kompanija mnoge karte bacila na električne automobile što se na kraju pokazalo velikom i skupom greškom.

Stephen Scherr (59) odstupit će s mjesta glavnog izvršnog direktora Hertz Global Holdings Inc. i mjesta člana Upravnog odbora kompanije 31. marta, objavila je kompanija u petak, 15.marta. Scherr je vodio Hertz nešto više od dvije godine nakon što je proveo gotovo tri desetljeća u Goldman Sachsu.

Scherrova ostavka dolazi usred krize u kojoj se kompanija suočava s višim troškovima popravka i malom potražnjom za električnim automobilima. U januaru je Hertz objavio da je donio 'stratešku odluku' da proda približno 20.000 električnih vozila iz svoje flote u SAD-u, ili oko jedne trećine svoje globalne flote električnih vozila.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Hertz te automobile namjerava zamijeniti benzinskim i dizelskim modelima. Bidenova administracija ranije je pohvalila Hertz za njegovo ulaganje u električna vozila dok je predsjednik SAD-a napravio agresivan pritisak na široku elektrifikaciju transportnog sektora kao dio svoje klimatske agende. Prošlog mjeseca Hertz je objavio najveći tromjesečni gubitak od 2020. godine.

Stephen Scherr pridružio se Hertzu prije dvije godine i pomogao da se kompanija izvuče iz stečaja kojeg je uzrokovala COVID19 kriza. Nakon toga Scherr je inicirao nabavu velikog broja električnih automobila smatrajući da će se potražnja za njima u budućnosti jako povećati. Međutim ispostavilo se da klijenti preferiraju aute koji imaju motor na unutarnje sagorijevanje.

Istraživanje u Americi: Objavljena lista najzelenijih i najštetnijih automobila

Istraživanje u Americi: Objavljena lista najzelenijih i najštetnijih automobila

Također problem su bili veći troškovi vezani uz popravke nakon sudara za električna vozila, trajanje servisa i pad vrijednosti polovnih električnih automobila.

Hertz će Sherra zamijeniti Gil Westom, bivšim glavnim operativnim direktorom Delta Airlinesa i GM-ovog odjela za autonomnu vožnju Cruise, prenosi 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije