Kazna najmanje 300 kuna: Od danas važna promjena za vozače koji putuju u Hrvatsku

0
Radiosarajevo.ba
Kazna najmanje 300 kuna: Od danas važna promjena za vozače koji putuju u Hrvatsku

Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama Hrvatske, od danas, 1. novembra, kratka ili dnevna svjetla na vozilu moraju biti upaljena cijelo vrijeme ili riskirate kaznu od najmanje 300 kuna.

Do 2018. godine je obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju bila vezana uz prelazak na zimsko računanje vremena.

"Izmjenom Zakona o sigurnosti prometa datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. novembra do 31. marta", navodi MUP Hrvatske.

Za vozače motocikala i mopeda nije se ništa promijenilo 1. novembra - oni su obvezni imati upaljena kratka svjetla tokom cijele godine.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna (77 KM).

Hrvatski MUP navodi kako vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća, znači noću, te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna (129 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije