Jedno dugme u automobilu ne bi trebalo da pritiskate tokom jeseni: Slabije ćete vidjeti na putu

0
Radiosarajevo.ba
Jedno dugme u automobilu ne bi trebalo da pritiskate tokom jeseni: Slabije ćete vidjeti na putu
Foto: Pexels / Iustracija

Iako su temperature tokom septembra iznad prosjeka za ovo doba godine, nesumnjivo je da nas polako očekuju sve hladniji i hladniji dani. Ujutru i uveče već se smrzavamo jer se organizam polako navikava na promjene temperature. Isto se dešava i sa našim automobilima.

Vozači se tokom hladnijih dana susreću sa brojnim problemima na putevima, uključujući i smrznute ili zamagljene prozore. Šta raditi u tim trenucima?

Jedno pogrešno dugme moglo bi da napravi više štete nego koristi. Andrew Jerwish, izvršni direktor ClickMechanica, rekao je da vozači treba da izbegavaju pritiskanje dugmeta za recirkulaciju zraka u svojim vozilima kada su temperature niske.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

U suprtonom, to može da stvori vlagu u autu i da zamagli šoferšajbu što dalje dovodi do smanjene vidljivosti i opasne vožnje. Jerwish ističe da bi vozači umjesto toga trebalo da koriste alternativne metode za rješavanje zamagljenih prozora. Pored toga, upozorava na opasnosti koje topla klima u zatvorenom prostoru može predstavljati za vozače.

Dugme za recirkulaciju zraka se često koristi za brže zagrijavanje unutrašnjosti vozila. Međutim, ovaj potez može da zadrži vlagu u unutrašnjosti vozila, stvarajući nepovoljne uslove za čišćenje prozora od rose i magle. Ovaj problem ne samo da smanjuje vidljivost na putu, već može da izazove i pospanost vozača zbog pregrijanog zraka u vozilu, prenosi Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije