Pet savjeta kako pripremiti automobil za zimu

0
Radiosarajevo.ba
Pet savjeta kako pripremiti automobil za zimu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Savjeti kako pripremiti automobil za zimu

Najbolji savjeti ADAC stručnjaka za pripremu automobila za zimsku sezonu.

Zima dolazi, a s njom i izazovi za vozače, uključujući snijeg, crni led i smanjenje dnevnog svjetla. Thomas Schwarz, stručnjak za vozila u ADAC-u, nudi nekoliko korisnih savjeta kako poboljšati pripremu svog automobila za hladnije mjesece.

Tekućina za pranje vjetrobranskog stakla: Schwarz preporučuje da uvijek nosite spremnik zimske tekućine za pranje stakla s antifrizom u gepeku. Važno je napomenuti da se ljetna i zimska tekućina ne smiju miješati kako bi se izbjegla potencijalna začepljenja mlaznica.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

  • Rasvjeta: Vizualna percepcija i vidljivost od suštinskog su značaja u saobraćaju, posebno zimi. Provjeravajte ispravnost lampica, ali također obratite pažnju na ispravno postavljanje svjetala kako biste osigurali optimalnu vidljivost.
  • Metlice brisača vjetrobrana: Provjerite stanje brisača. Ako primijetite da više ne brišu staklo učinkovito, vrijeme je za zamjenu.
  • Gumene prostirke: Unošenje snijega i vlage u automobil je nešto što svakog vozača nervira. Izbjegnite ovu neugodnost tako da koristite gumene prostirke koje lako možete očistiti.
  • Zimska oprema: Prije nego što zima u potpunosti zakuca na vrata, spremite svoj automobil s određenim stvarima koje su vam potrebne: strugalicu za led, rukavice, metlu za čišćenje snijega i toplu jaknu.

Važno je napomenuti da ne možete potpuno pripremiti automobil za zimu samo pomoću gore navedenih savjeta. Redovni pregledi, kao što je provjera antifriza, trebali bi se obavljati u servisima. Također, pažljivo pratiti stanje akumulatora kako biste izbjegli neočekivane probleme. Ne zaboravite zamijeniti ljetne gume zimskim gumama, s posebnom pažnjom na dubinu profila (preporučuje se najmanje četiri milimetra) i starost guma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije