Imate problem sa zaleđenom bravom automobila? Evo kako ga riješiti

0
Radiosarajevo.ba
Imate problem sa zaleđenom bravom automobila? Evo kako ga riješiti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Automobil / Ilustracija

Posljednjih dana ranojutarnje temperature u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine su debelo ispod nule, što dovodi do brojnih poteškoća u svakodnevnom životu, a jedna od njih je zaleđivanje brava automobila.

Kad se to dogodi, prvo pažljivo sastružite gornji sloj leda koji prekriva ulaz u bravu strugalicom za led, a potom pažljivo pokušajte ubaciti ključ i lagano ga okrenuti. Ako ne ide, znači da je brava jako zaleđena i da trebate iskušati druge metode. Evo što možete pokušati.

Jedna od metoda je da vrh ključa pokušate lagano zagrijati upaljačem pa ubaciti u bravu. Ako vam je pri ruci sprej WD-40, možete ga iskoristiti za podmazivanje ključa ili naprskati na samu bravu - pomoći će da ključ lakše klizne u nju. Kad stisne zima, a ujutro rano morate na posao, dobro je u torbici imati bočicu alkohola s raspršivačem, jer i to može biti prva pomoć kod zaleđene brave automobila.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Žene često sa sobom nose mini pakiranja gelova za suho pranje ruku, a ona obično imaju visok udio alkohola. Namažite ključ gelom pa ga lagano gurnite u bravu. Pričekajte koju minutu prije nego što ga probate okrenuti, jer alkohol bi trebao otopiti led.

Važno je da nijednu od ovih metoda ne radite grubo i na silu, jer tako mežete oštetiti i ključ i bravu automobila. U većini slučajeva, neka od njih će upaliti, ali ako nikako ne ide radije zovite auto bravara nego da napravite veću štetu, piše Dom i Dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije