Huanghe X7: Novi kineski šleper je po nečemu nadmašio sve rivale u svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Huanghe X7: Novi kineski šleper je po nečemu nadmašio sve rivale u svijetu

Kineska kompanija Sinotruk CNHTC počela je prodaju novog tegljača Huanghe X7. Ovaj šleper je izazvao pažnju jer je najaerodinamičniji kamion na svijetu.

Tegljač - dužine 6 metara, širine 2,5 metara i visine 3,95 metara - dobio je kabinu s blago isturenim "nosom". Zahvaljujući ovom obliku, aerodinamični koeficijent otpora smanjen je na rekordno nisku vrijednost među serijskim kamionima - 0,37.

Poređenja radi, to je aerodinamični koeficijent na nivou mnogih automobila kao što su, recimo, Ferrari F50, BMW Z3 (1999), VW Tiguan (2008), Renault Twingo I (1994), a samo malo slabije od Ford Focusa I, Ferrari Testarosse, BMW-a Z4

Huanghe_X7_008.jpg - undefined

Foto: Sinotruk

Vratimo se kineskom šleperu: Proizvođač tvrdi da takav aerodinamični oblik kabine omogućava 10 posto nižu potrošnju goriva, što je izuzetna ušteda u uslovima deklarirane godišnje kilometraže do 300.000 kilometara.

Troosovinski Huanghe X7 6x4 sposoban je za vuču 40-tonskih poluprikolica. Pogonski sistem je licencni proizvod njemačkog MAN-a: 11-litarski dizelaš snage 490 "konja" spregnut je sa 16-brzinskim automatskim mjenjačem Sinotruk AMT 2.0.

Huanghe_X7_011.jpg - undefined

Foto: Sinotruk

Kamion je opremljen zračnim ovjesom, servo upravljač isporučuje kineska podružnica njemačkog ZF-a, aluminijumski spremnik za gorivo prima 600 litara… Huanghe X7 ima električne podizače kabine (umjesto uobičajenog hidrauličkog) i krevet za spavanje širine 1 metra.

Na popisu opreme nalazi se medijski sistem s navigacijom, klima uređajem, autonomnim grijačem i hladnjakom. Brojni su sistemi odgovorni za sigurnost, poput asistenta za upravljanje trakom s funkcijom automatske kočnice, sistema za nadzor umora vozača i brojnih kamera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije