Godinama su bili primjer uspjeha: Veliki automobilski proizvođač pred bankrotom

J. M.
Godinama su bili primjer uspjeha: Veliki automobilski proizvođač pred bankrotom
Foto: autohome / Lifan M7

Jedan od najpoznatijih kineskih automobilskih koncerna nalazi se pred bankrotom. Riječ je o kompaniji Lifan Motors koja je dugo vremena služila kao primjer ekspanzije automobilske industrije Kine.

Sve je počelo 1992. godine kada je Yin Mingshan kapitalom od 200 hiljada yuana osnovao radionicu za popravku motocikala i to nakon što je proveo 20 godina u radnom logoru zbog "promicanja kapitalističkih ideja" u vrijeme kineske kulturne revolucije.

Lifan 320 - undefined

Lifan 320 (Foto: autohome)

Srećom po kinesku ekonomiju, "preodgoj" nije uspio pa se ovaj disident "bacio u privatluk" čim je došlo vrijeme privrednih reformi. Ostalo je historija. Od male radionice, u kojoj je prvobitno posao našlo devet radnika, nastao je treći najveći kineski proizvođač motocikala, a business je u međuvremenu proširen i na izradu kamiona i automobila.

Zbog uspjeha motociklističke palete, Lifan je prilično oklijevao sa ozbiljnijom proizvodnjom automobila. Tek 2005. godine počela je produkcija minivana i malog pick-up modela LF6361/1010 baziranog na Daihatsuovom kei-trucku Atrai (1999).

U decembru iste godine (2005) predstavljena je limuzina Lifan 520 nakon čega je došao veći 620 i kontraverzni automobil B-segmenta Lifan 320 kao neuspješna imitacija Minija. Paleta je u međuvremenu proširena zanimljivim modelima, prije SUV-klase.

Lifan X70 - undefined

Lifan X70 (Foto: autohome)

Međutim, dani slave Lifana su davno prošli. U svojoj domovini prodaja Lifana je u posljednjih pet godina smanjena čak 10 puta, što ne čudi obzirom da se ne obnavlja paleta modela. Uz to, Lifan nije uspio uspostaviti suradnju s nekim renomiranim europskim proizvođačem.

Na kineskim sudovima rješava se oko 400 tužbi vjerovnika, koji zahtijevaju od koncerna Lifan oko 3 milijarde yuana, što je više od 740 miliona maraka! Prema analitičarima automobilskih tržišta, bankrot Lifana dogodit će se ovog ljeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije