Changan UNI-T: Vrhunski dizajn, moderna tehnika, dosta prostora, umjerena cijena

J. M.
Changan UNI-T: Vrhunski dizajn, moderna tehnika, dosta prostora, umjerena cijena

Glatke linije karoserije, oštri optički uglovi, agresivni gril hladnjaka, ručice zadnjih vrata skrivene u C-stubu… Ovaj automobil izgleda futuristički i impresivno. Prva asocijacija je da je riječ o nekom modelu Tesle ili novom terencu Nissana ili Toyote.

Ne, to je Changan UNI-T, prelijepi kineski SUV koji impresionira iz svakog ugla, u svakoj boji karoserije. Changan proizvodi automobile 30-ak godina, ima devet razvojnih centara u šest zemalja, prodaje svoje proizvode u više od 40 zemalja, partner je Forda u Kini

changan_unit_006.jpg - undefined

Foto: autohome

Upravo je UNI-T trebao poslužiti za početak nastupa Changana u Europi, već je bio pripremljen štand za martovsku promociju na sajmu automobila u Ženevi, ali je Covid-19 sve pokvario. Šteta, ali to Kineze nije spriječilo da počnu proizvodnju za matično tržište.

Dimenzijama – dužina 4515 mm, širina 1870 mm, visina 1565 mm – Changanov novitet spada u srednje velike crossover poput Nissan Qashqaija, Renault Kadjara, Toyote RAV4, VW Tiguana, Škode Karoq…

changan_unit_003.jpg - undefined

Foto: autohome

Ispod haube se nalazi 1,5 litarski turbobenzinac snage 180 "konja", najvišeg obrtnog momenta 300 Nm, koji je spregnut s 7-stepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Pogon je na prednje točkove, a navodno bi UNI-T trebao dobiti i 2,0 litarski atmosferski benzinac.

I unutrašnjost je osebujna. Asimetrična konzola privlači pažnju skladnim rasporedom elemenata, armaturna ploča je "začinjena" 10-inčnim displejom multimedijskog sistema, ručica mjenjača izgleda futuristički.

changan_unit_008.jpg - undefined

Foto: autohome

Ugrađen je čitav niz naprednih vozačkih asistenata: Automatski sistem parkiranja, adaptivni tempomat, upozorenje vozača na umor, asistent držanja trake, pomoć pri vožnji uzbrdo, sistem za analizu kvaliteta zraka u kabini, automatski farovi s adaptivnim snopom osvjetljenja…

Lijep izgled i moderna tehnika nemaju previsoku cijenu u slučaju kineskih proizvođača. Changan UNI-T u baznoj verziji košta oko 116.000 yuana, odnosno nešto više od 28 hiljada maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije