Zabraniti prodaju automobila koje pokreću dizel i benzin

Radiosarajevo.ba
Zabraniti prodaju automobila koje pokreću dizel i benzin
Francuska planira da obustavi prodaju automobila s benzinskim i dizelskim motorima do 2040. godine, izjavio je novi ministar za zaštitu okoline Nikola Ulo.

“Objavljujemo kraj prodaje benzinskih i dielskih automobila od 2040. godine”, rekao je Ulo na predstavljanju svog plana protiv klimatskih promjena, piše Mashable.

On nije precizirao detalje, niti kako će zabrana biti sprovedena, a nije rekao ni da li će se mjera odnositi i na automobile sa hibridnim pogonom.

Ministar je dodao da će ova mjera teško opteretiti lokalne prozvođače automobila, među kojima su Renault i PSA, koji su djelimično u vlasništvu države. Proizvođači ubrzano povećavaju proizvodnju električnih i hibridnih vozila kao odgovor na rast potražnje i sve oštrije regulative o zagađenju vazduha.

Globalna prodaja električnih automobila činila je samo jedan odsto ukupne prodaje prošle godine. Tržišni analitičari očekuju da će broj od 672.000 novih električnih automobila na ulicama ove godine biti povećan na skoro sedam miliona 2027. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije