Savjet / Evo kako ćete zaustaviti vozilo ako su kočnice otkazale

15. 03. 2020. u 15:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Ako vam se dogodilo da su vam ranije kočnice otkazale, onda znate koliko to zna biti neugodna (i opasna) situacija.

Da biste izbjegli paniku i nesreću, trebate znati šta tačno napraviti u toj situaciji. Zbog toga je portal Auto Guru sastavio upute koje će vam pomoći zaustaviti automobil čak i kad vas kočnice ne slušaju, prenosi portal Index.

Smanjite brzinu

Ako pritišćete kočnicu, a ništa se ne događa, postoji drugi način da usporite. Smanjite brzinu mjenjačem, ali postepeno, jednu po jednu brzinu, ne preskačući odmah na najmanji stepen prijenosa u tom slučaju mogu blokirati kotači. Za to vrijeme lagano popuštajte pritisak na kvačilo. Ako vozite automatik, trebali biste ručno izabrati brzine. Kada uspijete smanjiti brzinu, to će potaknuti motorno kočenje. Smanjuje se broj okretaja, motora pa i samog automobila.

Izbjegavajte neutralan položaj mjenjača

Bilo da vozite auto s manualnim ili automatskim mjenjačem, izbjegavajte staviti mjenjač u neutralan položaj. Ovo će onemogućiti motorno kočenje i vaš će se auto nastaviti kretati slobodno, samo uz otpor zrak, a i korljanja. Ako se mjenjač ipak nađe u neutralnom položaju i iz njega ubacite u brzinu, može se dogoditi da vam se kotači zablokiraju i da izgubite kontrolu nad autom.

Koristite ručnu kočnicu

Prije nego što povučete ručnu kočnicu, morate usporiti na neki od prije spomenutih načina. To znači da ćete se neko vrijeme morati kretati polako prije nego što je povučete, a onda će ona potpuno zaustaviti auto. Zapamtite da ne treba svom snagom povući ručnu kočnicu, nego nježno, dok ne primijetite da vozilo usporava. Ako je povučete previše brzo, blokirat ćete stražnje kotače.

Izbjegavajte pretjeranu upotrebu volana

Naravno da ćete morati pomaknuti volan kako biste zaobišli nešto ili skrenuli, ali izbjegavajte oštro okretanje volana kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom. Nježnim okretanjem zaustavit ćete auto sigurno i održati kontrolu nad njim.

Naravno, iako katkad ne možete izbjeći otkazivanje kočnica, najbolje je da ih redovno provjeravate kako biste bili sigurniji, prenosi portal Index.

NEMA KOMENTARA