Elon Musk otpušta 14,000 radnika Tesle

0
Radio Sarajevo
Elon Musk otpušta 14,000 radnika Tesle
Foto: Arhiv / Elon Musk pored Tesla automobila

Tesla navodno otpušta više od 10% svoje globalne radne snage, što predstavlja barem 14.000 radnih mjesta.

Izvršni direktor električnog proizvođača automobila, Elon Musk, izjavio je da je donio 'tešku odluku o smanjenju našeg broja zaposlenih za više od 10% globalno', u memorandumu koji je objavio online publikacija Elektrek. Prema godišnjem izvještaju, Tesla zapošljava 140.473 ljudi.

Musk je napisao da je Tesla brzo rastao posljednjih godina i da je kao rezultat toga došlo do "dupliranja uloga i poslovnih funkcija na određenim područjima".

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Govoreći o smanjenju radnih mjesta, napisao je: 'Nema ničeg što više mrzim, ali mora se učiniti. To će nam omogućiti da budemo vitki, inovativni i gladni za sljedeći ciklus rasta.' Navodni potez dolazi nakon teškog početka godine za proizvođača električnih automobila, koji nije ispunio tržišna očekivanja s podacima o prodaji u prvom tromjesečju. Tesla je izvijestio da je u prvom tromjesečju 2024. godine isporučio otprilike 387.000 vozila kupcima, što je za otprilike 13% ispod tržišnih očekivanja. Guardian prenosi da je to bio prvi pad u isporukama u gotovo četiri godine.

Kompanija je navela probleme s proizvodnjom uzrokovane nepredviđenim faktorima poput napada na brodove u Crvenom moru i podmetanja požara na svojoj europskoj tvornici, ali su brojke također ukazivale na slabljenje globalne potražnje.

Musk je odbacio komentare da je njegova kontroverzna ličnost uzrokovala pad prodaje i uputio na slično loše brojke iz kineskog konkurenta BYD-a, rekavši da je to "teško tromjesečje za sve".

Tesla ima proizvodne pogone u Kaliforniji, Nevadi, Teksasu i New Yorku u SAD-u, kao i tvornice u Njemačkoj i Kini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije