Savjeti / Donosimo jednostavan način kako da poboljšate kontrolu nad vašim vozilom

16. 03. 2022. u 16:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Postoji nekoliko načina pomoću kojih možete poboljšati upravljanje svojim automobilom, a bez diranja konkretnih stvari na samom motoru.

Ovo neće dovesti do toga da vam automobil juri poput formule, ali će ga biti znatno zabavnije i sigurnije voziti.

Kada želimo da vozilo u zavojima prolazi brže, centar gravitacije je od velike važnosti. Iz tog razloga trkaći automobili imaju motor montiran nisko i u središtu, odnosno što bliže samom središtu vozila.

Stoga je najjeftiniji, ali ujedno ne i najjednostavniji način da se poboljša upravljanje automobilom da se smanji dužina opruga.

Ako se uspiju namontirati opruge manje za kojih tridesetak milimetara, čestitamo! Kada se smanji dužina opruga, smanji se i visina vozila, ali i njegova masa, a sve to je odličan efekt na središte gravitacije, što u konačnici dovodi do boljeg upravljačkog procesa.

Ali, kako smo naveli, sam proces stavljanja manjih opruga nije nimalo jednostavan, prenose Nezavisne.

S manjim oprugama ide i sportska suspenzija pa je svakako dobra ideja da se prilikom stavljanja manjih opruga stavi i sportska suspenzija.

Prednosti cijelog sistema za upravljanje su višestruke - vozilo će bolje prijanjati uz cestu, težina vozila i putnika bolje se raspoređuje, i tako dalje.

Ne zaboravimo ni na amortizere. Amortizeri su dobri kada se radi o prilagođavanju vozila za nove uslove i za bolje performanse na cesti.

Stariji modeli su obično takvi da se može prilagođavati samo visina, ali ovi noviji nude i mogućnost prilagođavanja kada govorimo o krutosti ili mekoći. Kada vozilo ima sportske karakteristike, ovo je zasigurno važna stavka.

Kod mnogo vozača gume su dio vozila o kojima se najmanje brinu. Neki idu toliko daleko da se i na ljetnim gumama voze zime pa se čude kad završe u jarku. Ipak, one su itekako važan dio, a posebno kada želite poboljšati upravljačke mogućnosti svojeg vozila jer su upravo gume to što ubrzava, usporava, prelazi zavoje, razne rupe i da ne nabrajamo dalje.

Ovome možemo dodati da, ukoliko želite što bolje upravljati vozilom, onda trebate investirati u najbolje gume koje vaš novčanik može podnijeti.

Osim što je bitno da nisu izlizane, sljedeća najvažnija stavka je pritisak u gumama. Provjeravajte ga barem jednom mjesečno. Takođe, razmislite o širim gumama. Kod širih guma veća površina prijanja uz cestu pa je samim time i lakše upravljati vozilom, ono bolje prijanja uz cestu.

Možda ste u nekim vozilima, doduše ne njih mnogo, vidjeli cijevi nalik na nekakav čudan kavez koje se nalaze ondje gdje je inače gepek pa čak i zadnja sjedišta. Radi se o učvršćivačima ili strut - barovima koji služe kao učvršćivač karoserije. Ovim se smanjuje samo gibanje karoserije, ali i povećava iskoristivog postojećeg sistema.

Treba znati da učvršćivač nije samo jedan, kojeg smo već naveli, u stražnjem dijelu vozila. Postoji i učvršćivač koji se montira između muldi vozila, ali i onaj koji se montira ispod motora.

Za kraj ne zaboravimo ni distancere, a oni se još nazivaju i proširivači špura.

Distanceri se stavljaju na kotač, odnosno izbacuju ga prema van, prema rubu blatobrana i zato se čini kao da je vozilo niže.

Na ovaj način se povećava širna špura, a vozilo može brže prolaziti kroz zavoje i krivine, prenosi autopress.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA