Šta se sve može desiti ako vaš automobil dugo stoji?

Radiosarajevo.ba
Šta se sve može desiti ako vaš automobil dugo stoji?
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Kako čovjeku, tako i automobilu treba kretanje da bi normalno funkcionirao. Stajanje automobila može biti opasno za pojedine sklopove automobila, pa ako ga ne koristite ovih dana, evo nekoliko trikova kako ga možete sačuvati.

Da biste uštedjeli novac i spriječili potencijalne probleme, donosimo vam par savjeta Jurja Šebalja, poznatog hrvatskog vozača automobilskih relija, o tome kako možete sačuvati automobil.

Napunite rezervoar do vrha

Iako bi mnogi pomislili kako prazan rezervoar tokom stajanja automobila ne može imati nikakve loše posljedice, situacija je ipak malo drugačija. Kako napominje Šebalj, preporučuje se u potpunosti napuniti spremnik. Punjenjem goriva do vrha spremnika sprječava se kondenzacija na stijenkama rezervoara, koja može biti uzrokovana velikim razlikama u dnevnim i noćnim temperaturama.

Pripazite gdje parkirate auto

Vrlo je važno gdje ćete odabrati parkirno mjesto za svog ljubimca, ako ga nećete voziti duži period. Kako Šebalj savjetuje, nipošto nemojte parkirati auto na travu jer može doći do ozbiljnih oštećenja lima.

"Zemlja uvijek nakuplja vlagu, koja se isparava ispod auta. Svi vitalni dijelovi ovjesa i motora vrlo brzo će početi hrđati, a onda trunuti. Asfaltna ili šljunčana površina mnogo su bolje rješenje."

Također, prije parkiranja ne zaboravite i na gume automobila: "Prije parkiranja automobila dopumpajte gume za pola bara više kako ne bi imale 'bubreg' na gaznoj površini. Nakon nekoliko mjeseci stajanja može se dogoditi da se i nove gume počnu tresti zbog stajanja. S vremena na vrijeme slobodno ga gurnite kako bi gume promijenile položaj." 

Oprezno birajte gorivo

Osim što se treba pobrinuti da rezervoar bude napunjen do kraja, svakako valja pripaziti i na odabir goriva koje će vam pomoći da održite motor čistim.

"Koristite provjerena goriva koja sadržavaju aditive i komponente koje održavaju motor čistim."

Također, ako duže od dvije sedmice niste vozili svoj automobil, preporučuje se kraća vožnja kako bi se gorivo u sistemu homogeniziralo te kako bi se pravilnim izgaranjem postigao miran rad motora i maksimum radnih osobina automobila.

"Najbolje je jedanput sedmično napraviti 'đir'. Dovoljno je auto zagrijati do radne temperature, a desetak kilometara odgovarati će svakom sklopu na automobilu", govori Šebalj.

Osim toga, ako nakon mnogo vremena sjednete u auto, možda vas tokom vožnje uplaši nekoliko čudnih zvukova. Primjerice, kočioni sustav ne voli vlagu, pa diskovi površinski mogu zahrđati i nakon jedne kiše te zvučati kao da nešto nije ispravno. No bez brige, kako Šebalj ohrabruje za 24sata.hr, riječ je o sasvim normalnom ponašanju sistema iako ćete prvih nekoliko kilometara čuti ''struganje''. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije