Čuveni FAP i dalje radi: Isporučeno devet novih tegljača za Vojsku Srbije

J. M.
Čuveni FAP i dalje radi: Isporučeno devet novih tegljača za Vojsku Srbije

FAP, odnosno Fabrika automobila Priboj, dobro je poznata na našim prostorima, posebno po suradnji sa hrasničkim Famosom koji je proizvodio motore za pribojske kamione i autobuse.

Nakon raspada Jugoslavije FAP je ostao bez brojnih kooperanata iz bivše zajedničke države, kompaniji je prijetilo zatvaranje, ali je uspjela opstati prebacivši se isključivo na namjensku industriju.

Nakon što je FAP sa Ministarstvom odbrane Srbije sklopio ugovore o modernizaciji oklopnog borbenog vozila BOV, u petak je vojsci ove zemlje isporučena serija od devet tegljača.

"Riječ je o vozilima specijalne namjene koja nose kontejnere od 5 i 10 inča. Ovo je prvi put u historiji FAP-a da je na vozilu za vojne potrebe urađena platforma na vozilu 6x6, odnosno 2228", rekao je generalni direktor FAP-a Ranko Vuković.

Kao baza je poslužio FAP 2228 6x6 s pogonom na sve točkove. Pokreće ga redni 6,4 litarski 6-cilindrični dizelaš Mercedesa (OM 906) snage 278 "konja" koji je spregnut sa ZF-ovim mjenjačem.

fap_01.jpg - undefined

Printscreen

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije