BMW povukao neke modele sa tržišta: Evo tačno koje

1
Radiosarajevo.ba
BMW povukao neke modele sa tržišta: Evo tačno koje
Foto: BMW / Ilustracija / BMW

BMW s tržišta povlači preko 371.000 automobila u koje spadaju mnogi modeli, javlja piše BMW Blog.  Kako navode, otkriven je problem s integriranim sistemom kočenja koji koristi električni pokretač za održavanje stalnog pritiska kočnica te može rezultirati potrebom za povećanom silom na papučici tijekom kočenja.

Osim toga, može onemogućiti potencijal onemogućiti kritične funkcije upravljanja kočnicama kao što su ABS (Anti-lock Braking System) i DSC (Dynamic Stability Control).

Ovaj globalni opoziv se odnosi na širok niz BMW-ovih serija modela u koje spadaju SUV linije kao što su X3, X4, X5, X6 i X7, klase 2 serije Active Tourer i X1, električna vozila poput iX1, i5 i i7, high-end 5 i limuzine serije 7, pa čak i modele M visokih performansa

BiH ponovo očekuje tropski dan, temperature do 39 stepeni: Pročitajte upozorenje meteorologa

BiH ponovo očekuje tropski dan, temperature do 39 stepeni: Pročitajte upozorenje meteorologa

Iako je kvar ozbiljan, nije bilo izvještaja o incidentima koji su rezultirali materijalnom štetom ili ličnim povredama povezanim s ovim problemom, piše BMW Blog.

BMW-ov napredni sistem ne samo što olakšava dosljedno kočenje, već također omogućuje vlasnicima M modela prilagodbu karakteristika kočenja prema njihovim preferencijama, bilo da žele udobnost za svakodnevnu vožnju ili oštrinu za vožnju na stazi. Međutim, otkriveni kvar narušava te prednosti, što zahtijeva hitno povlačenje.

U Njemačkoj je kontaktirano gotovo 47.000 BMW vlasnika putem dopisa u kojem ih se poziva da zakažu posjet svojim lokalnim BMW radionicama. Problem se može očitati kroz posebno upozorenje na zaslonu u kokpitu, a savjetuje vozače da je možda potrebna veća sila na papučici i da izbjegavaju nagla kočenja.

Isplati li se kupiti Rolls-Royce za manje od 125.000 KM: Pogledajte račun iz servisa

Isplati li se kupiti Rolls-Royce za manje od 125.000 KM: Pogledajte račun iz servisa

Temeljni razlog kvara leži u potencijalnom poremećaju signala u senzoru položaja motora, što može rezultirati neispravnošću u podršci sile hidrauličkog kočenja.

Većina opozvanih modela automobila su proizvedeni između 2022. i 2024. godine te se proizvođač stoga obvezao na zamjenu integriranog kočionog sistema u svim pogođenim vozilima. 

U ovom trenutku BMW se još uvijek nije službeno oglasio o povlačenju automobila, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije