BMW otkrio Vision Neue Klasse: Fantastičan izgled i korak naprijed u automobilskoj industriji

1
Radiosarajevo.ba
BMW otkrio Vision Neue Klasse: Fantastičan izgled i korak naprijed u automobilskoj industriji
Foto: X.com / BMW Vision Neue Klasse

BMW je otkrio Vision Neue Klasse na Münchenskom sajmu automobila.

Vidite, ovo je u osnovi korak naprijed od koncepta i Vision Circular koji je prvi put viđen 2021. godine i i Vision Dee koncepta iz ranije ove godine. I kad kažemo korak naprijed, mislimo da će nešto slično ovom divnom limuzinu sa šiljastim nosom i jednostavnom karoserijom sa tri kutije stići u proizvodnju 2025. godine.

Međutim, neće biti samo ovaj automobil. Verovatno ste već zaključili po imenu (koje je BMW već uspješno koristio za svoju reinkarnaciju u šezdesetim i ranim sedamdesetim godinama) da će ovo biti prvi od šest ili sedam potpuno električnih modela Neue Klasse koji će stići između 2025. i 2027. godine.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Neće svi biti izgrađeni na istoj platformi, ali je rečeno da će svi koristiti šestu generaciju BMW-ove eDrive tehnologije.

To znači efikasnije motore i nove baterije sa 20 posto većom energetskom gustinom u odnosu na BMW električne automobile koji se trenutno prodaju. Oh, i rečeno je da će limuzina biti ukupno 25 posto efikasnija od trenutnih modela, sa 30 posto većim dometom i 30 posto bržim punjenjem. Još nema konkretnih brojki, ali zvuči obećavajuće.

BMW Vision Neue Klasse
Foto: X.com: BMW Vision Neue Klasse

No, da se vratimo dizajnu na trenutak, jer u našim očima zaista je lijep komad izrade. Rečeno je da "oslikava jasan dizajnerski jezik, sa prostranim površinama i samo nekoliko prepoznatljivih linija, svedenih na osnovu".

Sva kromirana oprema je uklonjena, a veći dio nje je zamijenjen LED osvjetljenjem ili recikliranom plastikom. Bubrezi i Hofmeisterova kuka su još uvijek prisutni i ispravni, a čitava stvar je mnogo manje kontroverzna od nekih trenutnih dizajna BMW-a. BMW čak ide toliko daleko da tvrdi da je novi jezik "jasan, elegantan i vječan".

"Sa Neue Klasse, započeli smo najveću investiciju u historiji kompanije," rekao je Frank Weber, član upravnog odbora odgovoran za razvoj u BMW-u. "Mi ne samo da pišemo sljedeće poglavlje BMW-a, mi pišemo cijelu novu knjigu. Zato će Neue Klasse svakako utjecati na sve generacije modela."

Uzbudljiva vremena su pred nama. I unutrašnjost je podjednako čista i svijetla - iako će vjerovatno zamjena ručki na vratima sa E Ink ekranom koji vam pokazuje gdje trebate mahnuti rukom da biste otvorili vrata,  neće se stići proizvesti. U svakom slučaju, unutra su žuta sjedišta od kepera (u BMW-u!), kao i četvrtasti volan i nema tragova kroma ili kože.

Tu je i potpuno nova generacija iDrive, koja se kontroliše ili glasom ili touch panelom na daljinskom.

BMW Vision Neue Klasse
Foto: X.com: BMW Vision Neue Klasse

Međutim, iDrive i centralni ekran nisu jedini izvor zabave unutra, jer će Neue Klasse također premijerno predstaviti BMW-ov Panoramic Vision - suštinski gigantski head-up displej ispunjen informacijama i navigacijom koji se prostire preko cijele širine prednjeg stakla i kontrolira se gestama vozača ili suvozača.

U ovom konceptu sa četiri sjedišta rečeno je da je visok 120 mm, ali u proizvodnoj verziji će biti 80 mm. BMW kaže da iDrive sada "spaja stvarni i virtuelni svijet" zahvaljujući Panoramic Vision, prenosi Top Gear.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije