Bivši policajac savjetuje: Ovo morate učiniti ako želite zaštititi svoje vozilo od krađe

2
Radiosarajevo.ba
Bivši policajac savjetuje: Ovo morate učiniti ako želite zaštititi svoje vozilo od krađe
Foto: Agencije / Krađa vozila / Ilustracija

Bivši policajac Ben Pearson sugerirao je da vozači mogu zaštititi svoj automobil tako što će ga učiniti težim za provalu od ostalih u blizini.

Savjetovao je: "Ne morate svoj automobil učiniti najtežim za ukrasti na svijetu, samo ga treba biti najteže ukrasti u vašoj ulici. Današnji lopovi često su sofisticirani i dobro uvježbani, ali ako postoji lakša meta u blizini, vjerovatnije je da će okušati sreću s tim vozilom."

Kako zaštiti svoj automobil od krađe

Kako biste zaštitili svoj automobil, firma koja proizvodi nadzorne kamere Nextbase, preporučila je vozačima da ulože u dodatke kao što su stezaljke za točkove ili brava upravljača. Ti se dodaci mogu kupiti za 29 eura (56 KM), a stvaraju dodatnu zaštitu vozilu, što znači da bi lopovu trebalo više vremena za krađu. Firma je napomenula da su sigurnosni dodaci posebno korisni za vlasnike automobila s pristupom bez ključa, u koje lopovi mogu lakše provaliti.

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

Još jedan način na koji vozači mogu zaštititi svoje vozilo jest da budu obzirni prema mjestu parkiranja, čak i ako napuštaju automobil na kratko vrijeme. Iako ne mogu svi vozači parkirati svoj automobil u dvorište ili garažu, ostavljanje vozila na prometnom ili dobro osvijetljenom području povećava šanse da kriminalci budu uočeni što smanjuje vjerovatnost da će pokušati provaliti, objasnio je Ben.

Slično tome, vozači bi trebali paziti što ostavljaju u vozilu, izvade li ili sakriju vrijedne predmete, poput telefona, tableta i satelitskih navigacijskih sistema.

Nextbase je sugerirao da bi vozači trebali izbjegavati pokazivanje svog automobila na stranicama društvenih medija i drugim platformama gdje bi ga znatiželjnici mogli uočiti.

Šta uraditi kada vam se ugasi automobil? Nemojte paničariti, rješenje vam se krije 'pred nosom'

Šta uraditi kada vam se ugasi automobil? Nemojte paničariti, rješenje vam se krije 'pred nosom'

Dok mnogi ljubitelji automobila uživaju u pokazivanju onoga šta voze, objavljivanje fotografija s registarskim tablicama olakšava lopovima da uđu u trag lokaciji vozila.

Poduzetni kriminalci također mogu napraviti iste registarske pločice i postaviti ih na drugo vozilo, što potencijalno dovodi do toga da se izvorni vlasnik suoči sa skupim naknadama za prebrzu vožnju, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije