Alfa Romeo uvodi promjenu koja će razočarati: Legendarna marka ovim potezom gubi identitet?

1
Radiosarajevo.ba
Alfa Romeo uvodi promjenu koja će razočarati: Legendarna marka ovim potezom gubi identitet?
Foto: Alfa Romeo / Alfa Romeo

Jedna će prepoznatljiva tradicionalna dizajnerska odlika marke Alfa Romeo s novim modelima otići u historiju – prednja registracijska tablica na njihovim automobilima ubuduće se više neće nalaziti pomaknuta u stranu, već će, kao i kod većine automobila na cestama, biti smještena u sredini.

Kroz godine je, naime, Alfin karakteristični "štit", trokutasti oblik prednje maske rastao, a uz njegov prominentni oblik više na prednjem kraju nije bilo mjesta za obvezni dio vozila, tablice, koje prema propisima moraju tamo biti.

Italijanski su ih dizajneri zatim pomaknuli u stranu, što je potom postalo jedan od poznatijih simbola Alfa Romea. Ali, svemu lijepom dođe kraj, pa tako i toj tradiciji.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Nedavno najavljeni novi model, Alfa Romeo Junior (isprva nazvan Milano) predstavljen je sa srednje postavljenom tablicom, pa su se neki zapitali je li tu riječ o novom trendu. Šef dizajna u toj kompaniji, Alejandro Mesonero-Romanos, sada je potvrdio upravo to – i novi modeli, kojima će Alfa Romeo zamijeniti modele na odlasku, Giuliu i Stelvio, kao i svi budući automobili, imat će tablice na sredini.

Razlog? Regulatorni zahtjevi, odnosno homologacija modela prema propisima o sigurnosti pješaka u Europskoj uniji. Tako će propisi zapravo primorati dizajnere da odustanu od karakterističnog detalja, ali voditelj dizajna ne misli da je to "kraj svijeta": "Neki okorjeli Alfisti, koji misle da Alfa Romeo nije Alfa Romeo osim ako nema registarsku pločicu sa strane, neće biti sretni, ali u historiji je bilo mnogo lijepih Alfa Romea s registarskom pločicom u sredini: Posjedujem Alfettu i Giuliju iz 1968. koje imaju središnju pločicu i lijepo izgledaju", poručio je Mesonero-Romanos, svrstavši se tako među one koji preferiraju simetriju, javlja Autonet.hr.

Alfa Romeo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije