Zovu ga 'Muha': Ko je zatvorenik zbog kojeg se dogodio zastrašujući napad u Francuskoj?

2
Radiosarajevo.ba
Zovu ga 'Muha': Ko je zatvorenik zbog kojeg se dogodio zastrašujući napad u Francuskoj?

Pokrenuta je potraga za grupom naoružanih napadača koji su u sjevernoj Francuskoj upucali i ubili dva zatvorska čuvara i ranili još troje dok su oslobađali zatvorenika iz kombija, saopćile su vlasti u zemlji u utorak, 14. maja.

Stotine policijskih službenika trenutno tragaju za bandom koja je napala dva službena vozila na naplatnoj kućici blizu Rouena, u Normandiji, danas oko 11 sati.

Tužilaštvo u Parizu imenovalo je zatvorenika kao Mohameda Amrua, koji je rođen u martu 1994. godine. U petak je osuđen za krađu. Također je optužen od strane suda u Marseilleu za otmicu i "zatočeništvo koje je dovelo do smrti", reklo je tužilaštvo.

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Le Figaro navodi kako ima nadimak La Mouche - Muha, a tamošnji mediji dodaju kako je navodno riječ o moćnom narkobosu. Izvor iz zatvora za Le Parisien je otkrio da je zatvorenik prije dva dana pokušao prepiliti rešetke na svojoj ćeliji.

Kako doznaju francuski mediji, jedan od ubijenih policajaca iza sebe je ostavio ženu i dvoje djece, a drugi suprugu koja je u petom mjesecu trudnoće.

Francuski ministar pravde Eric Dupond-Moretti je pojasnio da se napad dogodio tokom prebacivanja zatvorenika iz zgrade suda u zatvor u Rouenu, a da napadači 'nisu nijednog trena oklijevali pucati na zatvorske službenike'‘.

Naglasio je da će biti ‘poduzeto sve da se pronađu počinitelji ovog gnusnog zločina.

"Počinitelji su ljudi za koje život nema vrijednost. Oni će biti pronađeni i kažnjeni na način razmjeran zločinu", kazao je Dupond-Moretti.

Na društvenim mrežama objavljeno je nekoliko snimaka napada:

Oglasila se i majka Mohameda Amre, koja je za francuski RTL opisala kako je čula o jutrošnjoj zasjedi: "Slomila sam se, plakala sam. Bilo mi je tako loše. Kako se životi mogu oduzimati na ovaj način?".

Opisala je i život svojeg sina u zatvorskom sustavu, rekavši da su ga "vukli lijevo-desno, stavili ga u izolaciju umjesto da ga konačno osude". Dodala je i da joj sin nije ništa rekao o svojim planovima za bijeg: "Ne razgovara sa mnom. On je moj sin, no ne razgovara sa mnom baš ni o čemu."

Advokat Mohameda Amre - Hugues Vigier, dao je izjavu za francuski TV kanalu BFMTV.

"Potpuno sam šokiran onim što se jutros dogodilo. Ovakvo nasilje je nezamislivo. Moj asistent se jutros vidio sa Amrom i sve je bilo savršeno normalno. Volio bih vjerovati da nije znao za plan njegovog oslobađanja. To ne bi promijenilo tragediju koja se dogodila, ali kao njegov odvjetnik, želim vjerovati da nije planirao ovaj bijeg. Za mene se ovo sve ne poklapa s onim što znam o njemu. Ako on sam stoji iza tog plana, to znači da ja nisam uspio shvatiti kakav je zapravo. Znao je za današnji transfer, moguće je da je nekome to rekao. Ako on stoji iza ovoga danas, to znači da je puno veći kriminalac od onoga za što je do sada osuđivan."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak