Proglašeno vanredno stanje u karipskoj zemlji: Pobjeglo 4.000 zatvorenika, veliki neredi na ulicama

0
Radiosarajevo.ba
Proglašeno vanredno stanje u karipskoj zemlji: Pobjeglo 4.000 zatvorenika, veliki neredi na ulicama
Foto: EPA / Bjekstvo zatvorenika na Haitima

Vlada Haitija proglasila je vanredno stanje i uvela policijski sat nakon što je došlo do nasilja vođenog od strane bandi tokom vikenda, što je rezultiralo bijegom hiljada zatvorenika nakon napada na dva najveća zatvora zemlje.

72-satno stanje vanredne situacije odmah je stupilo na snagu dok je vlada saopćila da će se upustiti u potragu za ubicama, otmičarima i drugim nasilnim kriminalcima koji su, kako tvrdi, pobjegli u napadima.

Policijski sat će biti na snazi od 18 sati do 5 sati ujutro.

Haotične scene u Hrvatskoj: Automobili 'plivaju' cestama, velike poplave i led na ulicama

Haotične scene u Hrvatskoj: Automobili 'plivaju' cestama, velike poplave i led na ulicama

"Izdati su nalozi policiji da koriste sve zakonske metode koje im stoje na raspolaganju kako bi sprovodili policijski sat i uhapsili sve one koji ga krše", navodi se u saopćenju ministra finansija Patricka Boisverta, koji obavlja dužnost premijera dok je Ariel Henry u inostranstvu pokušavajući održati podršku za UN-ovu podržanu snagu za sigurnost kako bi stabilizovao zemlju u sukobu sa sve moćnijim kriminalnim grupama.

Bande koje predvodi Jimmy Cherizier, bivši policijski službenik poznat kao Barbecue, pokušavaju prisiliti Henryja da napusti vlast.

U Australiji zatvorenici evakuisani zbog miševa: Oštetili zidove, grickali kablove

U Australiji zatvorenici evakuisani zbog miševa: Oštetili zidove, grickali kablove

Pierre Esperance iz Nacionalne mreže za odbranu ljudskih prava rekao je da je nakon napada u subotu noću, 2. marta, u Nacionalnom zatvoru ostalo samo oko 100 od procijenjenih 3.800 zatvorenika. "Brojali smo mnoge tijela zatvorenika", dodao je.

Reporter AFP-a koji je posjetio zatvor u nedjelju, 3. marta, rekao je da su vidjeli oko desetak tijela ispred njih. Vrata su bila otvorena i unutra nije bilo "skoro nikoga", dodao je.

Reutersova novinska agencija javila je da nema policajaca u zatvoru i da su glavna vrata bila otvorena.

"Ja sam jedini ostao u svojoj ćeliji", rekao je jedan neidentifikovano zatvorenik Reutersu. "Spavali smo kad smo čuli zvuk metaka. Rešetke ćelije su slomljene."

U saopćenju, vlada Haitija je rekla da su policajci pokušali odbiti napad bande na taj zatvor i na drugi objekt nazvan Croix des Bouquets. Esperance je rekao da još nije jasno koliko je zatvorenika pobjeglo iz drugog zatvora.

Vlada je saopćila da je u napadima nekoliko ranjenih među osobljem zatvora i zatvorenicima. U saopćenju je zahvalila "stanovništvu na njihovoj smirenosti, uprkos ovim vrlo teškim trenucima".

Nasilje u Haitiju je eskaliralo u posljednjih nekoliko dana nakon poziva Cheriziera kriminalnim grupama da se ujedine i svrgnu s vlasti Henryja. Cherizier vodi savez bandi i suočava se s sankcijama UN-a i Sjedinjenih Američkih Država.

Jedan dobrovoljni radnik u zatvoru rekao je u nedjelju, 3. marta, da je 99 zatvorenika odlučilo ostati u svojim ćelijama u glavnom zatvoru zbog straha da će biti ubijeni. Među njima su bili i neki penzionisani kolumbijski vojnici koji su zatvoreni zbog navodne umiješanosti u atentat na bivšeg predsjednika Jovenela Moisea.

Vlasti su upozorile ljude da budu oprezni i "nastave podržavati Nacionalnu policiju koja će učiniti sve moguće da pronađe osuđenike i uhapsi odgovorne za ovaj čin", navodi se u saopćenju.

Tačna lokacija premijera nije poznata. Henry je trebao se vratiti s posjete Keniji gdje je potpisao sporazum o sigurnosti za suzbijanje banditskog nasilja.

Skoro 15.000 ljudi bilo je prisiljeno je napustiti svoje domove u posljednjih nekoliko dana, pri čemu je 10 mjesta za privremeni smještaj interno raseljenih osoba ispražnjeno tokom vikenda, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) UN-a.

Henry, koji je postao premijer 2021. nakon atentata na Moisea, trebao je podnijeti ostavku do početka februara, ali je rekao na regionalnom samitu u Gvajani prije putovanja u Keniju da će izbore održati tek do augusta 2025. kada situacija bude stabilnija.

Posljednji izbori održani su 2016. godine, javlja Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije