Zelenski: 'Putin ne može pobijediti jer vi i ja nemamo pravo izgubiti. Mora se učiniti više'

4
Radiosarajevo.ba

Predsjednik Volodimir Zelenski je u petak pozvao Zapad da učini više kako bi postigao pravedan mir dok se Ukrajina bori protiv ruske invazije i izrazio uvjerenje da će Kijev izaći kao pobjednik u sukobu.

Dan nakon što su zapadni lideri stigli na sjever Francuske kako bi obilježili 80 godina od Dana D u Drugom svjetskom ratu, Zelenski se obratio francuskom parlamentu u Parizu, dok je predsjednik SAD-a Joe Biden trebao održati glavni govor o demokratiji u Normandiji.

Zelenski je rekao francuskoj Nacionalnoj skupštini da se nada da bi summit koji će kasnije ovog mjeseca biti domaćin Švicarska o donošenju mira Ukrajini mogao ubrzati pravedan kraj sukoba.

Prva dana BiH se na ručku sa Brigitte Macron pojavila u kreaciji bh. modnog brenda Kaftan studio

"Inauguralni mirovni samit mogao bi postati format koji bi približio pravedan kraj ovom ratu," rekao je Zelenski.

"Zahvalan sam za sve što već radite i to je mnogo. Ali za pravedan mir, mora se učiniti više," rekao je.

Upozorio je da, 80 godina nakon Dana D u Drugom svjetskom ratu, Evropa "nažalost više nije kontinent mira" nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

"Može li (ruski predsjednik Vladimir) Putin pobijediti u ovoj borbi?" upitao je parlament. "Ne. Jer vi i ja nemamo pravo izgubiti," dodao je.

Zelenski je odbacio mogućnost da bi moglo biti mira u Ukrajini na osnovu trenutnih linija fronta, s Rusijom koja je duboko unutar ukrajinskog teritorija.

"Može li ovaj rat završiti na linijama koje sada postoje? Ne. Jer zlo nema granica: ni prije 80 godina, ni sada."

"I ako neko pokuša povući privremene linije, to će samo dati pauzu prije novog rata."

'Borbeni avioni za Ukrajinu' 

Kijev je pritiskao Evropu da poveća vojnu podršku, s obzirom na to da je Rusija u posljednjim mjesecima stekla prednost na bojnom polju i sve veće zabrinutosti šta bi Sjedinjene Države pod vodstvom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa mogle značiti za sukob.

Govoreći za francusku televiziju, predsjednik Emmanuel Macron je kasno u četvrtak rekao da će Pariz prenijeti borbene avione Mirage 2000 Ukrajini i obučiti ukrajinske pilote kao dio nove vojne saradnje.

Macron je rekao da će ponuditi Zelenskom da obuka pilota počne ovog ljeta.

"Normalno vam je potrebno između pet i šest mjeseci. Dakle, do kraja godine bit će piloti. Piloti će biti obučeni u Francuskoj," rekao je.

Rekao je da će zapadni saveznici razmotriti zahtjev Ukrajine da pošalju vojne instruktore kako bi obučavali njene snage na njenoj teritoriji kako bi se suočili s rastućim izazovom povećanja broja vojnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Macronove izjave ukazuju na to da je spreman za direktnu ulogu Francuske u sukobu u Ukrajini.

'Izolacionizam nije odgovor'

Zelenski će održati bilateralni sastanak s Bidenom u Parizu od 10:00 GMT prije razgovora popodne od oko 15:00 GMT s Macronom.

Kasnije u petak, Biden će se vratiti u Normandiju kako bi održao govor o odbrani slobode i demokratije na Pointe du Hoc, litici na kojoj su američke trupe napale njemačke bunkere u smjeloj operaciji tokom iskrcavanja.

Biden, će nedvosmisleno prizvati sjećanje na poznati govor pokojnog republikanskog predsjednika Ronalda Reagana na litici u Normandiji 1984. godine, gdje je prizvao američke "momke" s Pointe du Hoc.

Biden je u četvrtak u Normandiji obećao da nikada neće napustiti međunarodne saveze ili Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, što je bio udar na Trumpa, koji je doveo u pitanje važnost tijela kao što je NATO.

"Živimo u vremenu kada je demokratija ugrožena širom svijeta više nego ikada od kraja Drugog svjetskog rata," rekao je Biden.

"Izolacionizam nije bio odgovor prije 80 godina i nije odgovor ni danas," rekao je.

Biden je također obećao da pod njegovim vodstvom Sjedinjene Države "neće napustiti" Ukrajinu "jer ako to učinimo, Ukrajina će biti potčinjena i tu se neće zaustaviti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak