Završene pripreme za najveću vojnu vježbu poslije Hladnog rata

AA
Završene pripreme za najveću vojnu vježbu poslije Hladnog rata
Sjevernoatlantski savez (NATO) sprema se za izvođenje vojne vježbe "Trident Juncture" na sjeveru Norveške, a riječ je o najvećoj vježbi koju ta organizacija izvodi od kraja Hladnog rata.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je u Briselu kazao kako je vježba srazmjerna postojećim sigurnosnim izazovima, te je dodao da ona nije usmjerena ni protiv koga, već služi kao test odbrambenih sposobnosti Saveza.

"Živimo u opasnijem i sve nepredvidljivijem svijetu s novim prijetnjama i izazovima", kazao je Stoltenberg i dodao da Rusija vodi nametljivu politiku i ne libi se koristiti silu protiv susjeda.

Blizu 50.000 vojnika učestvovat će u NATO vježbi koja će uključivati kopnene, pomorske i zračne snage. Vojnicima iz 29 članica NATO-a pridružit će se i vojnici partnerskih zemalja Švedske i Finske.

Blizu 10.000 tenkova, 150 borbenih aviona, 60 ratnih brodova simulirat će rat u kojem bi trebao učestvovati i američki nosač "Harry S Truman".

Zauzimanje položaja i početak priprema za vježbu počet će u četvrtak, a zvanični dio vježbe trajat će od 31. oktobra do 7. novembra.

Savezničke snage bit će podijeljene na južne i sjeverne snage. Predvođen američkim, norveškim i kanadskim snagama "sjever" će prvi napasti, a potom će "jug" uzvratiti napad predvođen njemačkim, italijanskim i britanskim brigadama.

Vježba se održava na krajnjem sjeveru Evrope i niske temperature će biti veliki izazov za vojnike i vojnu opremu NATO-a.

Iako je ta činjenica općepoznata, komanda holandske vojske napravila je neshvatljiv propust i blizu hiljadu vojnika na sjever Norveške poslala bez zimskih uniformi.

Norveški list "Aftenposten" javlja da je svaki holandski vojnik dobio po hiljadu eura i slobodan dan da u trgovinama u Norveškoj kupi tople pidžame i druge odjevne predmete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak