Hrvatska predstavila oružje za pješadiju u Domu oružanih snaga u Sarajevu

F. Z.
Hrvatska predstavila oružje za pješadiju u Domu oružanih snaga u Sarajevu
Foto: Nedim Grabovica / Prezentacija oružja u Domu Oružanih snaga BiH

U Domu vojske Bosne i Hercegovine, odnosno u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu u utorak je održana prezentacija oružja, odnosno proizvoda namjenske industrije Republike Hrvatske za predstavnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i drugih agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Kompanija HS predstavila je svoje pješadijsko oružje, a prisutnim pripandicima oružanih snaga, predstavnicima sigurnosnih agencija u BiH i predstavnicima medija obratili su se ministrica Oružanih snaga BiH - Marina Pendeš, ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio, kao i direktor kompanije čije je oružje predstavljeno, HS Produkt iz Karlovca - Vedran Ključanin.

Prezentaciju je vodio vojni izaslanik vojske Republike Hrvatske, a istaknuto je kako je nedavno u Hrvatskoj održana najveća vojna vježba u periodu nakon rata, te da je u njoj upravo korišteno oružje kompanije HS Produkt. Vojnici Republike Hrvatske raspoređeni u mirovne misije također su opremljeni oružjem ove komapnije.

"Čast mi je i zadovoljstvo što danas imamo prezentaciju ove prestižne firme u Sarajevu. Ideja se rodila tokom bilateralne posjete delegacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske. Posjetili smo zahvaljujući ministru Krstičeviću pogone ove firme u Karlovcu gdje smo isprobali proizvode HS Produkta.

Ova prezentacija nije korisna samo za Oružane snage BiH, nego i za sve institucije koje imaju potrebu nabavljati oružje putem javnih nabavki. Sve u cilju donošenja boljih odluka. Prezentacija će nam dati uvid i u nove tehnologije pješačkog naoružanja, ali i priliku za naše stručnjake da postave pitanja. Ministarstvo odbrane nije nadležno za namjensku saradnju, ali ovo otvara i tu oblast i ta vrata. Smatramo da je ta saradnja jako bitna", rekla je Pendeš i dodala da ovo ne znači i odluku da će se oružje za OS BiH nabavljati iz ove firme, ali će nam dati bolji uvid u kvalitet i mogućnosti oružja na današnjem tržištu.

Nakon Pendeš prisutnim u Domu oružanih snaga obratio se i Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

"Današnju prezentaciju vidim kao nastavak vojne saradnje, ali i saradnje u namjenskoj industriji. Namjenska industrija BiH je jedan od ključnih faktora gospodarskog rasta Bosne i Hercegovine. Mislim da ova današnja prezentacija ima još jednu komponentu. Vrlo je važno da na putu BiH u NATO i nadam se da će to biti brzo, treba pripremiti namjensku industriju. To je ključno pri ulasku u NATO. Ne samo pitanje sigurnosti, nego i gospodarske saradnje. Vaši proizvodi će dobiti NATO certifikat, odnosno NATO broj kojim će moći konkurirati među drugim članicama NATO-a. BiH se saradnjom s Hrvatskom može pripremiti na putu za NATO", rekao je Del Vechio.

Prisutnim se obratio i direktor kompanije HS Produkt - Željko Pavlin.

"HS Produkt je već dugi niz godina prisutan na tržištu BiH gdje smo sigurno, ja bih rekao, jedan od glavnih igrača, prvenstveno zahvaljujući našem partneru sa kojim dugo sarađujemo, a to je firma 'Shot' iz Zenice", rekao je Pavlin.

Pavlin je dodao i da su pištolji kompanije HS Produkt prisutni u brojnim kantonima u FBiH, od Livna, preko Mostara do Travnika, kao i Brčko distrikta, te sudskoj i federalnoj policiji, dok je puška VHS-2 našla put do specijalne policije Zeničko-dobojskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije