Rusija danas održava najveće vojne manevre još od 1981. godine

K. S.
Rusija danas održava najveće vojne manevre još od 1981. godine
Foto: EPA-EFE / Ruski vojnici na vojnim vježbama

Oružane snage Rusije danas će održati vojnu vježbu pod nazivom Vostok-2018 i riječ je o najvećim vojnim manevrima još septembra 1981. godine kada je tadašnja sovjetska Crvena armija održala manevre pod imenom Zapad-81.

Rusija neće biti jedina super sila koja će učestvovati, jer će joj se pridružiti Armija Narodne republike Kine i vojska Mongolije.

Vježbe će trajati od 11. do 15.septembra 2018. godine i bit će održane širom Sibira i dalekih istočnih područja Rusije.

Vojna vježba Vostok-2018. godine također ima za cilj pokazati najnovije naoružanje Rusije, ali i sposobnosti Oružanih snaga Rusije da interveniše ukoliko se ukaže potreba.

U vojnim manverima učestvovat će više od 300.000 vojnika, 36.000 tenkova, oko 1.000 borbenih aviona, dvije ruske pomorske flote.

Iz Kine će u Rusiju otići 3,200 vojnika, 900 oklopnjaka, te 30 letjelica. Kina odlazi na poligon za vježbu Tsugol, koje se nalazi u Transbajkalskoj regiji u Rusiji.

Po veličini vježbe, najjasnije će se moći vidjeti da će u njoj biti isti broj snaga koje su učestvovale u velikim bitkama Drugog svjetskog rata.

Iz NATO-a su ocijenili da operacija Vostok-2018. demonstrira ruski fokus da se pripremaju za konflikt velikog obima.

“To odgovara uzorku koji smo već vidjeli u prošlosti: Napadna Rusija, koja značajno povećava svoj odbrambeni budžet i vojno prisustvo", kazao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

Ministar odbrane Rusije Sergei Shoygu usporedio je vježbe sa sovjetskim manevrima 1981, u kojima su vježbali napad na NATO Savez.

"U nekim aspektima ponovit ćemo vježbu Zapad-81, ali ova će biti veća", rekao je Shoygu.

Tadašnja operacija Zapad-81 osim pokazivanja vojne sile NATO-u i Zapadu, poslala je i snažnu poruku Poljskoj, koja je tada bila sovjetska satelitska država unutar Varšavskog pakta, a u kojoj je 1980. godine došlo do pobune radnika u brodogradilištu u Gdansku, koja je kasnije prerasla u pokret Solidarnost. Vojne vježbe uključivale su amfibijsko iskrcavanje na obalama Poljske kod Gdnjaska, čime je tadašnje sovjetsko rukovodstvo željelo upozoriti Poljsku da u svakom trenutku mogu vojno intervenirati ako Poljska odstupi od sovjetskih pravila.

Paralela između operacija Vostok-2018. i Zapad-81 može se povući i po pitanju vojnog angažmana, jer je te 1981. godine Sovjetski Savez ratovao u Afganistanu, a Rusija danas ratuje u Siriji, dok su istovremeno održavali vojne manevre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije